Επίθεση κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπολύει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων της ΝΔ,  βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την απόφαση του ΕΛΓΑ να καταβάλλει τμηματικά αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.
Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο κ. Κέλλας κάνει λόγο για απόφαση που καταδεικνύει μία ακόμη κυβερνητική «στάση πληρωμών», που εντείνει την οικονομική ασφυξία στους αγρότες και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία του ΕΛΓΑ.
Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:
Αλγεινή εντύπωση και σφοδρές αντιδράσεις στους αγρότες προκαλεί η πρωτοφανής τακτική του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει πλέον στο 80% της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι παραγωγοί, αφήνοντας για μεταγενέστερο διάστημα  το υπόλοιπο 20%, με την αιτιολογία ότι θα καταβληθεί  μόλις ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι πληρωμές του 80%.
Η ενέργεια αυτή, μετά τις περικοπές των αποζημιώσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα σε μία περίοδο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα ακόμη πλήγμα στους αγρότες, εντείνοντας την οικονομική ασφυξία και τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό χιλιάδων οικογενειών.
Αποτελεί όμως πλήγμα και στο κύρος και την αξιοπιστία του ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος από τρεις μήνες που αποζημίωνε προ μερικών ετών, σήμερα έχει φθάσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις ακόμη και ενάμιση χρόνο αργότερα και πλέον να πληρώνει τους παραγωγούς με... δόσεις!
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες αγροτών, που επισκέφθηκαν καταστήματα του ΕΛΓΑ ζητώντας εξηγήσεις για την αλλαγή τακτικής στις πληρωμές, η τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων οφείλεται στην έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων.
Σ’ αυτή την περίπτωση, μιλάμε για μία ακόμη στάση πληρωμών αυτής της κυβέρνησης που προφανώς επιδεικνύει πλεονάσματα αφήνοντας στο έλεος του Θεού και τον πρωτογενή τομέα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
1. Για ποιό λόγο ο Οργανισμός ουσιαστικά παρακρατά χρήματα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι αγρότες, καταβάλλοντας σε πρώτη φάση μόνον το 80% της αποζημίωσης;
2. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στον ΕΛΓΑ και ο φορέας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγροτών;