Σύμφωνα με τους ειδικούς το 80% της προσωπικότητας του Ανθρώπου διαμορφώνεται στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής του. Γι’ αυτό και η προσχολική ηλικία είναι η σημαντικότερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ρόλος του Ειδικού Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης είναι να δώσει τον αναγκαίο ζωτικό χώρο στην παιδική ζωή, στην θεμελιακή φάση για την πορεία της ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Η ευαισθησία του παιδιού για προσαρμογή σε κάθε νέα κατάσταση και περιβάλλον δημιουργεί δυσκολία και αγωνία στην οικογένεια. Η φροντίδα του παιδιού περνά τότε στα χέρια των επαγγελματιών της Προσχολικής Αγωγής που αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλύψουν σωστά τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού και την συνεπή διαπαιδαγώγηση που επιβάλλεται από τα διεθνή πρότυπα, μέσα από την καλλιτεχνική παιδαγωγική (θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, εικαστικά, μουσική, χορός κλπ).
Για το λόγο αυτό το ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» έχει επιλέξει με μεγάλη προσοχή τους καλύτερους συνεργάτες και εκπαιδευτές γνωρίζοντας ότι η ειδικότητα Προσχολικής Αγωγής είναι ο πιο δύσκολος και ευαίσθητος τομέας. Άριστες υποδομές, όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα καθώς και μεγαλύτερη δυνατότητα πρακτικής άσκησης και βιωματικά σεμινάρια συμβάλλουν, ώστε ο κάτοχος του διπλώματος ΙΕΚ να αποκτήσει εκτός από γνώσεις και δεξιότητες αυτοπεποίθηση και σιγουριά στην άσκηση του επαγγέλματος του.
Άλλωστε, η συνεργασία του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας και Θεατρικού Παιχνιδιού και την υπεύθυνη Δήμητρα Τσουκαρέλα, καταξιωμένη και γνωστή πανελληνίως Παιδαγωγού Θεάτρου – Σκηνοθέτιδα με σπουδές Master Εκπαιδευτικό – Καλλιτεχνικής Παιδαγωγικής στην Πολωνία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις στο να αποκτήσουν οι σπουδαστές στην ειδικότητα Προσχολικής Αγωγής άριστες και ολοκληρωμένες γνώσεις και να οδηγηθούν από την θεωρία στην πράξη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της «Στα βάθη κάθε ανθρώπινης ψυχής υπάρχει και ένα κρυμμένο κομμάτι ευφυΐας, αποστολή μου και τιμή μου είναι να το ανακαλύψω και να το αφυπνίσω…».