Ο Σύλλογος Φοιτητών και Φοιτητριών των Εστιών ΑΤΕΙ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους που προχώρησε από σήμερα το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου της φοιτητικής μέριμνας.
Αναλυτικά:
Σήμερα από τις 7 το πρωί έχουμε κάνει κατάληψη στο κτίριο της φοιτητικής μέριμνας στο ΤΕΙ Λάρισας. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τον τόνο για να συνεχιστεί ο αγώνας που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα απέναντι στο νομοσχέδιο "Γαβρόγλου", που όλοι μαζί κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια, δήμοι και διοίκηση του ΤΕΙ συμφώνησαν για να πραγματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα εδώ και λίγο καιρό έχει προχωρήσει η διαδικασία που συγχωνεύει το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και υποβαθμίζει τις σπουδές μας. Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα με την συγχώνευση  θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε καθημερινά εμείς όλοι που μένουμε στις εστίες. Αφού θα ανοίξουνε ακόμα άλλα 13 τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα λειτουργούνε ταυτόχρονα με τα σημερινά τμήματα του ΤΕΙ μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει πως το Ίδρυμα θα λειτουργεί με την ίδια χρηματοδότηση - γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλια ειδικά για την φοιτητική μέριμνα - με τα διπλάσια τμήματα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό πως οι εστίες λειτουργούνε σαν επιχείρηση μέσα στο Ίδρυμα. Όλοι άλλωστε έχουμε ακούσει την ατάκα, με τις βαλίτσες στο χέρι, από την διοίκηση της φοιτητικής μέριμνας πως "αν δεν δώσεις τα 400/150 ευρώ τώρα δεν παίρνεις το κλειδί για το δωμάτιο που δικαιούσαι". Επικαλούνται βέβαια πως αυτά τα χρήματα πάνε σε παροχές, οι οποίες δεν υπάρχουν!
-    Άλλωστε το ζούμε όλοι καθημερινά με το ζεστό νερό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 5 ώρες τη μέρα και αυτό αποσπασματικά, πολλές φορές βέβαια δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό σε κάποια κτήρια.
-    Επίσης, με το WIFI που έχει πολύ αδύναμο σήμα, που κόβετε συνέχεια, και αν κοπεί και Παρασκευή βράδυ επανέρχεται Δευτέρα πρωί.
-    Υπάρχουν πολλά ακόμα βέβαια: με την υγρασίες σε δωμάτια, με έντομα να υπάρχουν παντού μέσα στις εστίες ιδικά το καλοκαίρι, με τις υδραυλικές εγκαταστάσεις να είναι παμπάλαιες και να δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές σε όλα τα μπάνια.... και η λίστα δεν έχει τελειωμ
Σε αυτά τα πλαίσια τα προβλήματα συνεχίζονται με την κυβέρνηση ως την διοίκηση του ΤΕΙ και τους υπεύθυνους της φοιτητικής μέριμνας να τα αγνοούνε.
•    Αγνοούνε και δεν περνούν θέση για το ζήτημα πως εκατοντάδες συνάδελφοι μας κάθε χρόνο μένουν χωρίς δωμάτιο και αναγκάζονται να έρχονται καθημερινά από τις πόλεις τους ή να αναβάλουν τις σπουδές τους.
•    Αγνοούνε το αίτημα του Συλλόγου μας να μην αποτελούνε οι 15 διδακτικές μονάδες κύριο κριτήριο για την ένταξη μας στις εστίες. Γιατί δεν αποτελεί δίκαιο κριτήριο.
Επιπλέον τι επικρατεί τώρα στο συγχωνευμένο πανεπιστήμιο;
•    Αλλάζουνε σταδιακά οι όροι και η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό πως  στο ΠΑΔΑ η πρακτική άσκηση από εξάμηνη έχει γίνει τρίμηνη και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτη.
•    Τα μαθήματα του πρώτου έτους των τμημάτων του ΤΕΙ δεν θα επαναληφθούν (δεν θα ξαναγίνει το πρόγραμμα σπουδών του 1ου έτους). Όποιος χρωστάει μάθημα από το 1ο έτος δεν θα μπορεί να το παρακολουθήσει, θα βλέπει μόνο τα θέματα σε κάθε εξεταστική.
•    Τέλος με ποια χρηματοδότηση θα λειτουργούν όλα αυτά; Η χρηματοδότηση του ΤΕΙ ήταν 2.586.000ευρώ και είχαμε όλες αυτές τις ελλείψεις, όπως ελλείψεις έχουν και στο πανεπιστήμιο. Από του χρόνου θα υπάρχουν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νέα τμήματα και 2 νέες σχολές και το κράτος δίνει επιπλέον μόλις 600.000 ευρώ για να λειτουργήσουν και 65 νέες θέσεις ΔΕΠ όταν μόνο η ιατρική χρειάζεται 100.
Δεν θα χαραμίσουμε τους κόπους μας. Τώρα είναι η ώρα να μπλοκάρουμε τις συνέπειες. Δεν θα αφήσουμε να προχωρήσει  η υποβάθμιση των σπουδών μας!
Συζητάμε - Αποφασίζουμε και κινητοποιούμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας.
Διεκδικούμε:
•    Να μην μείνει κανένας συνάδελφος μας εκτός εστιών. Κατάργηση του μέτρου των διδακτικών μονάδων ως κριτήριο για παροχή δωματίου.
•    Χτίσιμο νέων εστιών, με ευθύνη της περιφέρειας, του υπουργείου και της διοίκησης του ΤΕΙ να καλυφτούν εδώ και τώρα όλες οι ανάγκες για στέγαση.
•    Καμία πληρωμή για στέγαση. Να καταργηθεί το χαράτσι των 150-400 ευρώ.
•    Να γίνει ουσιαστική συντήρηση των κτιρίων.
•    Αναβάθμιση εξοπλισμού Internet ή μετατροπή του σε ενσύρματο Ethernet.
•    Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάρτες σίτισης σε όλους τους φοιτητές χωρίς κανένα κριτήριο.
•    Θέρμανση και ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια και όλες τις ώρες της μέρας.
•    Δωρεάν χρήση πλυντηρίου για όλους τους εστιακούς σπουδαστές.
•    Κατάργηση των προαπαιτούμενων μαθημάτων (αλυσίδες).
•    Όχι στην απαράδεκτη προϋπόθεση του ν+2 για την ένταξη στα νέα τμήματα.
•    Να ανακοινωθεί εδώ και τώρα το νέο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου.
•    Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις των ωρομίσθιων καθηγητών.
•    Ούτε σκέψη για περικοπή της πρακτικής άσκησης.
•    Εμβόλιμη εξεταστική σε όλα τα τμήματα.
•    Δυνατότητα για μεγαλύτερη δήλωση μαθημάτων ανά εξάμηνο.
Τέλος, καλούμε όλους τους σπουδαστές του ΤΕΙ όλο το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ετών και στις αγωνιστικές δράσεις.