Καταγγελία – Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Λάρισα  - Μπροστά" κ. Κώστας Αργυρόπουλος.

Οπως αναφέρει τίθεται «μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα» για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Θάνο Αδαμόπουλο για απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που εργαζόταν ως λογιστής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Στις 15-1-2021 με δελτίο τύπου αναδείξαμε την προμήθεια, με απευθείας ανάθεση, ηλεκτροκίνητου σαρώθρου πεζού χειριστή, για τις ανάγκες της Διεύθυνσης καθαριότητας.

Στις 22-1-2021 σε απάντηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ζαούτσος μας πληροφόρησε ότι, από πλευράς δημοτικής αρχής , υπάρχει «διαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις»!

Τη θέση όμως του κ. Ζαούτσου ήρθε να αλλάξει το άρθρο του Καθηγητή Εφ. Γεωργικών Μηχανημάτων του ΤΕΙ Λάρισας κ. Νίκου Κρουστάλλη, στην εφημερίδα «Ελευθερία», ο οποίος αναφέρει «Για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης υπάρχει ο τύπος, υπάρχει και η ουσία. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται μόνο σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις.

Όμως για να μην κρυβόμαστε, αυτό που απέκλεισε όλους τους άλλους προμηθευτές από το να δώσουν προσφορά είναι η απόλυτη φωτογραφία δύο σελίδων των τεχνικών προδιαγραφών του σαρώθρου που προδιαγράφει και την τελευταία βίδα του συγκεκριμένου μηχανήματος» και συμπληρώνει «το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ζήτημα ηθικής τάξης που αφορά τη διαφάνεια, τα κριτήρια επιλογής μοντέλου και προμηθευτή και τη δημιουργία τετελεσμένων που δεσμεύουν και κατευθύνουν τον Δήμο σε συγκεκριμένες εταιρείες και μοντέλα. »

Μετά την συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση -ειδικών και κ. Ζαούτσου – ξεκινήσαμε έλεγχο και κάναμε φύλλο και φτερό όλες τις απευθείας αναθέσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο σοφός λαός λέει ότι ‘’όταν ψάχνεις βρίσκεις ‘’ και εμείς ανακαλύψαμε τα κάτωθι:

1. Η συγκεκριμένη εταιρεία , στην οποία δόθηκε η ανάθεση – συστήθηκε ως εταιρεία πολύ πρόσφατα, στις 02/08/2019 . Άρα δεν είναι μια εταιρεία με πολυετή εμπειρία στα συγκεκριμένα μηχανήματα.

2. Στη σύσταση της εταιρείας με αριθμό ΓΕΜΗ 151611140000 από 2/8/2019 μέχρι και τις 11-1-2021 το (email) επικοινωνίας των μελών της εταιρείας ήταν το email του Αντιδημάρχου Οικονομικών Λάρισας το οποίο άλλαξε στις 12/1/2021 μετά την συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση.

3. Ο Ισολογισμός της 1ης εταιρικής χρήσης (02/08/2019-31/12/2019) της εταιρείας υπογράφεται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δ. Λαρισαίων , με την ιδιότητα του Προϊσταμένου λογιστηρίου της εταιρείας.

4. Η συγκεκριμένη εταιρεία από την ημέρα ίδρυσής της , την 2/8/2019 , έχει πάρει και άλλες απευθείας αναθέσεις από την δημοτική αρχή πολλών χιλιάδων ευρώ. Αναθέσεις οι οποίες γίνονται από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων,Πρόεδρος της οποίας τυγχάνει να είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λαρισας.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης

1. Είναι εν γνώση σας οι συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία;

2. Γνωρίζατε την μέχρι πρόσφατα επαγγελματική σχέση της συγκεκριμένης εταιρείας με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών;

3. Εάν γνωρίζετε την επαγγελματική σχέση του Αντιδημάρχου με την εταιρεία, το θεωρείται πολιτικά και ηθικά σωστό να παίρνει απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο;