Με τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται να υλοποιήσει μια ακόμη αντιλαϊκή αποστολή», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας την απάνθρωπη πολιτική διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης και πριμοδότησης της ναρκωκουλτούρας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου η σχετική αντιδραστική ρύθμιση έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.  Εκτός από τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης», το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά άρθρα που ευνοούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας όπως αυτό που «εκσυγχρονίζει» το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως οι «Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης» εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ για τη «μείωση της βλάβης», τις οποίες ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αντί για μείωση οδήγησαν στην αύξηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Όπως εξήγησε, με τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» υπονομεύονται τα προγράμματα απεξάρτησης, νομιμοποιείται το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών, εθίζεται ο λαός μας σε λογικές να κρύψουμε το πρόβλημα για να μη χαλάσει η τουριστική βιτρίνα.
«Παρά τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, τα θεραπευτικά προγράμματα έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα, επιβεβαιώνοντας ότι η απεξάρτηση είναι εφικτή αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές», είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας και της Ελβετίας που η χρήση τέτοιων χώρων όχι μόνο δεν μείωσε τους θανάτους, αλλά αύξησε τη χρήση.
Χαρακτηριστικό της λογικής που διέπει την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνηγορούν με αυτή τη λογική είναι ότι για τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αντί για μόνιμο προσωπικό, το νομοσχέδιο προβλέπει εργαζόμενους ορισμένου χρόνου οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ήδη οικονομικά επιβαρυμένους Οργανισμούς. Επίσης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης, συμβουλευτικούς σταθμούς και άλλες τέτοιου είδους μονάδες.