Για 6 μήνες, όσο προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει στην 110 Π.Μ. η βάση όπου θα σταθμεύουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα κατά την επίσκεψή τους στο Πολεμικό Αεροδρόμιο της Λάρισας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ, δίχως να ξεκαθαριστεί από τις δηλώσεις τους αν η παραμονή τους θα παραταθεί ή όχι.
Με τη σημερινή επίσκεψη "αποδεικνύεται η στρατηγική συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του σταθερού άξονα συνεργασίας στη Μεσόγειο. Δημιουργούμε έναν ισχυρό άξονα. Σε αυτό τον άξονα σταθερότητας η Ελλάδα παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο προς το Βορά και την Βαλκανική και προς τα Νότια, με στενές σχέσεις με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, χώρες που συμμετέχουν και αυτές σε κοινές ασκήσεις με την χώρα μας, τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις" τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Καμμένος επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σούδα ως κύριο λιμάνι της συμμαχίας αλλά και η Λάρισα η οποία «μετατρέπεται σε Αεροπορικό Κέντρο και θα έχει ως στόχο όχι μόνο για την προάσπιση των συμφερόντων μας αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε το στρατιωτικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες που βλέπουν θετικά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ενέργειας, που δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας. «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα γίνει παραγωγός χώρα Φυσικού Αερίου και αργότερα, ίσως και πετρελαίου».
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ ευχαρίστησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την 110 Π.Μ. όπου σταθμεύουν τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ -9, για την άριστη συνεργασία που έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει 6 μήνες.
Εξέφρασε την ευχαρίστησή του που συναντήθηκε με το προσωπικό των Αμερικανών στρατιωτικών που συνεκπαιδεύονται στην Ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Πήγασος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή των αναπτυγμένων αυτών συστημάτων στην άμυνα, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η 110 Π.Μ. μόνιμη βάση των Αμερικανικών συστημάτων.
Τους κ. Καμμένο και Πάιατ συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Τους υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. Σμήναρχος Απόστολος Χόρτης και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημοσθένης Ζερβάκης.
Η επίσκεψη έκλεισε με την παράδοση ξιφών σε επισμηναγούς.

ert.gr