Το διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνεται από την ομάδα χορού OFF ART-Σκηνικές Παρουσίες και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, καλεί επαγγελματίες εικαστικούς, χορογράφους, σκηνοθέτες, μουσικούς, καθώς και ομάδες ανάλογων κατευθύνσεων, να συμμετέχουν στην 6η διοργάνωσή του.

Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για ιδέες που προτείνουν τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους, ή/και με το κοινό.

Η κεντρική παρουσίαση του 6ου φεστιβάλ θα γίνει στην πόλη της Λάρισας μέσα στο 2021.

Το θέμα του θα είναι: «ΣΤΑΣΗ»

Στάση ως δράση, Στάση ζωής, αντί-Σταση, επανά-Σταση…

Γιορτές για επαναστάσεις που μας κάνουν περήφανους, στάσεις  που εξασφάλισαν ξανά την ελευθερία.
Σύγχρονες επαναστάσεις: βιομηχανική, επιστημονική, τεχνολογική, επανάσταση στις Τέχνες. Χωρίς να ξεχνάμε ότι οι φορείς αυθεντίας δεν έγιναν απαραίτητα φορείς εξουσίας.

Στάση και για σκέψη πάνω στην καθημερινότητα.

Όταν λέμε «έτσι είναι η ζωή» ή «έτσι κάνουν όλοι οι άνθρωποι», αυτό αναπαράγει, δικαιώνει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα πραγματικότητα ως κυρίαρχη, μέσα από τη βεβαιότητα ότι «έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι τα πράγματα».

Όμως η καθημερινή πραγματικότητα, μέσα στην οποία υπάρχουμε σήμερα, δεν ήταν πάντοτε έτσι, δεν είναι αναγκαστικά η καλύτερη και δεν θα είναι έτσι για πάντα. Είναι δυνατόν συνεπώς να αλλάξει.

Στάση λοιπόν, για τη δημιουργία νέων τρόπων ύπαρξης, χωρίς αναγκαστική αναγωγή στην οποιαδήποτε νομοτέλεια και σε  διαδικασίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Η ελευθερία είναι εκ διαµέτρου αντίθετη µε οτιδήποτε προβλέψιµο. Το εγώ που βούλεται και πράττει, είναι ικανό για το απολύτως απρόβλεπτο. Ο ανθρώπινος αυθορμητισμός είναι η πηγή της δημιουργικότητας, αλλά κι αυτό που η κάθε εξουσία θέλει να ελέγξει.

Το φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, εστιάζει στη μνήμη, την ιστορία και την κληρονομιά, αλλά και τη σύγχρονη θεώρηση των σχετικών με το θέμα παραμέτρων.

Κεντρικός στόχος είναι η υποστήριξη και ενεργοποίηση του δημόσιου διαλογικού χώρου, στα όρια των εικαστικών τεχνών με τις παραστατικές τέχνες, αλλά και με τη συμμετοχή άλλων γνωστικών πεδίων και επιστημών, που κατευθύνονται στην πραγματική ζωή.

Οι καλλιτέχνες ή οι ομάδες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, παρακαλούνται να στείλουν  στη διεύθυνση offartdance@gmail.com

•    βιογραφικό

•    παρουσίαση του έργου τους έως σήμερα (Portfolio)

•    τη σχετική με το θέμα πρότασή τους, υποστηρίζοντάς την απαραίτητα από ένα κείμενο (250 έως 500 λέξεις).

Αποστολή προτάσεων, έως 21/3/2021

https://www.opennightsfestival.com/

http://offart.gr/