Η αναζήτηση οικογενειακών γιατρών, που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα ΠΦΥ, εξελίσσεται σε «ναυάγιο» για τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:
Ο ΠΙΣ και η πλειονότητα των Ιατρικών Συλλόγων, εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για τους όρους της «συνεργασίας» με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και τις οικονομικές απολαβές των γιατρών (0,72 ευρώ ανά ασφαλισμένο/ανά μήνα μικτά), κυρίως όμως για την υποβάθμιση της ΠΦΥ και την προσφορά ενός φτωχοποιημένου πακέτου υπηρεσιών υγείας απ’ τον Οργανισμό προς τους ασφαλισμένους, δυσανάλογο των χρυσοπληρωμένων ασφαλιστικών τους εισφορών για τον κλάδο της υγείας.
Οι ριζικές αλλαγές, που επιχειρεί η ηγεσία του υπ.Υγείας, προωθώντας το μοντέλο των οικογενειακών γιατρών, είναι πλέον ολοφάνερο ότι καταργεί σταδιακά τους ιδιώτες γιατρούς απ’ το δημόσιο σύστημα της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ, κάτι που άλλωστε περιγράφεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που η παράταση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δόθηκε απ’ τον ΕΟΠΥΥ, με το ανάλογο «λίφτιγκ» που υπέστη φυσικά, θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη. Κανένας γιατρός και κανένας ασφαλισμένος δεν πείθεται πλέον πως το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί σε παροχή καλύτερης περίθαλψης. Αντίθετα πιστεύει πως, σε ορισμένες ειδικά περιοχές, θα προκαλέσει και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δημόσια υγεία.
Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ έχει αποκλίνει κατά πολύ από τους αρχικούς του σκοπούς και έχει στραφεί «μετά μανίας» κατά όλων των παρόχων, ακόμα και κατά των ασφαλισμένων του. Καθημερινά είναι σε διαμάχη με γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, οπτικούς τελευταία, αλλά και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων οι οποίες διεκδικούν τα αυτονόητα.
Σήκωσε την σημαία του εξορθολογισμού των δαπανών του προς τρίτους, αλλά ξέχασε σκανδαλωδώς τον εαυτό του. Ξοδεύει 176 εκ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία υπαλλήλων, μισθώματα, κ.ά. λειτουργικά έξοδα 60 ΠΕ.ΔΙ. κ.λπ.), ενώ για τις ιατρικές επισκέψεις μόλις 90 εκ. ευρώ, από 110 που ήταν πέρυσι. Από τα 5.25 δις ευρώ που προβλέπονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό, μόλις το 1.58 δις ευρώ καταλήγει σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιώτες παρόχους και αυτό μετά κόπων και βασάνων. Χώρια δε που διατηρεί ακόμα το ληστρικό rebate και clawback.
Μετά απ’ όλα αυτά καλούμε όλους τους συναδέλφους μας και ιδιαίτερα τους οικογενειακούς γιατρούς να συσπειρωθούν γύρω από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ. Ακόμα και αυτούς που ήδη υπέβαλαν αιτήσεις για τις «νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ» τους καλούμε να ανακαλέσουν και να συμπορευτούν μαζί μας.
Όλοι μαζί να εξαναγκάσουμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας σε διάλογο και διαπραγμάτευση για αξιοπρεπείς συμβάσεις με καλύτερες συνθήκες δουλειά και αμοιβές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιοτική αναβάθμιση της Π.Φ.Υ.»