Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή: Προκλήσεις και Πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της ημερίδας,  ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης στο ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως πραγματικός στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική Αυτό – διοίκηση 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Σούλτης στην εισήγησή του περιέγραψε τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν οι ΟΤΑ για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων και στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων. 

Ειδικότερα, ο κ. Σούλτης αφού αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκησης, μετά και την υλοποίηση του Καλλικράτη, τονίζοντας ωστόσο ότι  οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να παίξουν σημαντικό ρόλο, και να αποτελέσουν ένα από τους κύριους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση, αναπτύσσοντας μια άλλη πολιτική πάνω σε 4 βασικούς άξονες: 

ΑΞΟΝΑΣ 1

Ουσιαστική ενίσχυση και επέκταση των συμμετοχικών θεσμών 

Η διαβούλευση και οι Επιτροπές πρέπει να αποκτήσουν έναν ουσιαστικό ρόλο, να παράγουν συγκεκριμένο έργο, ώστε ο πολίτης να αντιλαμβάνεται τη σημασία της συμμετοχής του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να δημιουργείται στους πολίτες μία κουλτούρα συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί πολιτική δέσμευση, συνέπεια και συνεχή διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της συμμετοχής, πέραν των θεσμοθετημένων. 

ΑΞΟΝΑΣ 2

Ουσιαστική εξωστρέφεια των Δήμων και ανάπτυξη «πολιτικών» συνεργασιών μεταξύ τους

Στο θέμα της συνεργασίας των Δήμων, τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. 

Κάτι που χαρακτήριζε τους Δήμους στο παρελθόν είναι η  σύνδεση της τοπικής πολιτικής με την κεντρική κομματική πολιτική σκηνή, πράγμα το οποίο δεν ευνοεί την τοπική κοινωνία.

Η συνεργασία των Δήμων θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα. 

Να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, καλές ιδέες, να φτιάξουμε δίκτυα. 

ΑΞΟΝΑΣ 3

Εξωστρέφεια προς την Ευρώπη και διεθνώς

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πόλεων, χρηματοδοτικά προγράμματα και στοχευμένες αδελφοποιήσεις, όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά με προοπτική ανάπτυξης ουσιαστικών συνεργασιών, και ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών.

ΑΞΟΝΑΣ 4

Εξωστρέφεια και συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου σε θέματα της ανάπτυξης

Δημιουργία περιβάλλοντος και υποδομών που ευνοούν την ανάπτυξη. Συνεργασία για την βελτίωση πολεοδομικού ιστού και κτηριακών υποδομών. Δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών, Εκθέσεων, συνεδρίων, θεσμών της πόλης. Δημιουργία υποδομών για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της πόλης. Δημιουργία πολιτιστικών υποδομών και συντονισμού των πολιτιστικών φορέων της πόλης. Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του κλάδου διατροφής. Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

Επίσης ο κ. Σούλτης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων.

Χαιρετισμούς στην μερίδα απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες Δήμων κλπ