Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Λάρισας κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη Λαρισαίων «Πρωτοβουλία αξιών ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» με Επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Γούλα, για το ζήτημα που αφορά την παραχώρηση  στρατιωτικών εκτάσεων στο Δήμο Λαρισαίων και την επέκταση  του σχεδίου πόλης.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν ο Επικεφαλής της Παράταξης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Άκης Νασιώκας, αναφέρονται τα ακόλουθα: «κύριε Δήμαρχε, Στην επίσκεψη που πραγματοποιήσατε στη συνοικία της Φιλιππούπολης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού σας αγώνα το Μάιο του 2019 και στη συνάντηση που είχατε με κατοίκους της περιοχής σε αίθουσα της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης αναφέρατε: 

«Στόχος μας για την επόμενη θητεία είναι η επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή της πολεοδομικής ενότητας 19, που βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή οδό Τρικάλων, από το Praktiker εως την οδό Καρδίτσης».

Στην ερώτηση της κ. Καραλαριώτου  στις 02/04/2021 αναφέρονται τα εξής: «έχουν παρέλθει σχεδόν τριάμισι χρόνια από την δημόσια δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα του  Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας στις 12 Οκτωβρίου 2017, για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Λαρισαίων, του στρατοπέδου «Τζήμα» (στο Μεζούρλο), έκτασης 643 στρεμμάτων και τμήματος του στρατοπέδου «Μπουγά» (60 περίπου στρεμμάτων)».

Τότε κ.Δήμαρχε  απαντήσατε, ότι:  «δε στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί η παραχώρηση εξαιτίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στο οποίο προΐσταται στρατηγός, που πρέπει να υπογράψει την όποια διαδικασία παραχώρησης. Ο κ. Κονδύλης τότε διοικητής, δεν το έκανε παρά τις συμφωνίες και τα ανταποδοτικά οφέλη που ήταν σοβαρά για το ίδιο το ΤΕΘΑ… Έφθασα να μιλάω με ένα στρατηγό μηχανικό, ο οποίος μόνον ως μηχανικός δε μιλούσε…»

Σας γνωρίζουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύθηκε στη NEWSTA «Νέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ότι «Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αξιοποίησης δύο πρώην στρατοπέδων εντός του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Συγκεκριμένα αναφέρεται:  «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, εξιουσιοδότησε τον δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο να υπογράψει το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αξιοποίηση των πρώην Στρατοπέδων «Γεωργάκη Ολύμπιου» και «Κουλουμβάκη», «με τη διαδικασία πολεοδόμησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο του Πρωτοκόλλου».

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Κατερίνης επισκέφθηκε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και είχε συνάντηση με τον Αντιστράτηγο Αντώνη Κονδύλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τα πρώην στρατόπεδα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Κατερίνης πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους άθλησης, αναψυχής και πρασίνου.

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Λάρισας μας είπε ότι είχε συνάντηση επίσης με τον Αντιστράτηγο Αντώνη Κονδύλη χωρίς όμως να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια. Μήπως κάτι δεν έγινε κατά το πρέποντα τρόπο και χρειάζεται να επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν η όλη προσπάθεια;

Προ δύο μηνών παραχωρήθηκε επίσης για αξιοποίηση πρώην Στρατόπεδο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ζητούμε ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπόθεση, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαίτερα για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Τζήμα» (στο Μεζούρλο), η οποία συνδέεται άμεσα με την πρώτη υπόθεση «επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή της πολεοδομικής ενότητας 19».