Με οδηγό την παράδοση και με γνώμονα την ανάδειξη του βλάχικου στοιχείου και της πλούσιας ιστορίας, άρχισε χθες στη Λάρισα το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων. Μια σπουδαία τριήμερη εκδήλωση που φέρνει στη θεσσαλική πόλη χιλιάδες κόσμου όχι μόνο από την επικράτεια αλλά και απ’όλο τον κόσμο.
Η μεγάλη αυτή γιορτή διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, αφού για πρώτη φορά το Αντάμωμα διεξάγεται στην έδρα της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα το κέντρο της πόλης γέμισε με ανθρώπους που με παραδοσιακές φορεσιές και υπό τους ήχους οργάνων ξεσήκωσαν τους πολίτες. Κατευθύνθηκαν με πατινάδα έως το Κηποθέατρο Αλκαζάρ κι εκεί άρχισε η γιορτή με την τελετή έναρξης, που περιελάβανε παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Συμμετείχαν:
1. Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα»
2. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο »
3. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες»
4. Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας «Γιωργάκης Ολύμπιος »
5. Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή»
6. Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα»

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ενώ στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και λοιποί εκπρόσωποι των αρχών.
Στο τέλος, έγινε αναπαράσταση αρραβώνα από το Σύλλογο Αβδελιωτών.

life-events.gr