Ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στα πλαίσια εορτασμού για τα 20 χρόνια της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας παρουσιάζει την παιδική όπερα "Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα", μια μουσικοθεατρική παράσταση για νήπια και παιδιά δημοτικού. Το Libretto (κείμενο και τραγούδια στα ελληνικά) έχει ως θέμα την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, σε μουσική Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Συμμετέχει ζωντανά 10μελές ορχηστρικό σύνολο και σολίστες τους Βασιλική Ποζίδου, Μαρία Νταρακλίτσα, Χρήστος Παπαγεωργίου. Μουσική Διεύθυνση Χρήστος Κτιστάκης. Κόστος για κάθε μαθητή λόγω χρηματοδότησης από το Δ.Ω.Λ. μόνο 3 ευρώ.

Η διάρκειας 50’ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 8.00μμ για το κοινό και  κατά τις πρωινές ώρες από Τρίτη 5 έως και Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 (2 παραστάσεις καθημερινά και ώρες έναρξης 10.00 και 11.30) για τα σχολεία της πόλης.

Η παρακολούθηση κοστίζει 3 ευρώ ανά μαθητή και τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με τον μαέστρο της ορχήστρας κ. Χρήστο Κτιστάκη (τηλ 6972422005) για να προγραμματίσουν την οργανωμένη  συμμετοχή τους.

Μια πρωτότυπη μονόπρακτη όπερα pasticcio σε τρεις σκηνές για μικρά-μεγάλα παιδιά & έφηβους (διάρκεια 50 λεπτά)

Μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα που μεγαλώνει τα δυο της παιδιά, μια δωδεκάχρονη άριστη μαθήτρια που λατρεύει τα vintage ρούχα με εξάρτηση στην τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας νεαρός οικολόγος ακτιβιστής, απόφοιτος δασολογίας - προστάτης του δάσους και μια γεμάτη ζωντάνια αλλά και σοφία γιαγιά σε μια καθημερινή αλλα ευχάριστη σύντομη ιστορία με σαφή αναφορά σε σύγχρονους προβληματισμούς όπως η οικολογία, η κατάχρηση της τεχνολογίας, ο θεσμός της κοινωνίας, η οικονομική κρίση, η τρίτη ηλικία, οι πλαστικές επεμβάσεις κ.α.

Μια καινούρια όπερα με έντονο ψυχαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην πόλη της Λάρισας.

Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart
(άριες, ντουέτι και τρίο απο τις όπερες: Le Nozze di Figaro, Così fan tutte, Die Zauberflöte & Don Giovanni)
Libretto (κείμενα & διάλογοι στα ελληνικά): Γρηγόρης Πυριαλάκος

Σκηνοθεσία & επιλογή μουσικών κομματιών: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Επιμέλεια σκηνικών & κοστουμιών: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Μουσική προετοιμασία: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Συνοδεία προβών (πιάνο): Στέφανος Ντιναπόγιας
Διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας: Χρήστος Κτιστάκης
Χορηγός σκηνικών: Θεσσαλικό Θέατρο

Παίζουν: Βασιλική Ποζίδου - Μητέρα & Γιαγιά (καθηγήτρια Μονωδίας Δ.Ω.Λ)
Μαρία Νταρακλίτσα - Κοκκινοσκουφίτσα (σπουδάστρια ανωτέρας Δ.Ω.Λ.)
Χρήστος Παπαγεωργίου - Λύκος (σπουδαστής ανωτέρας Δ.Ω.Λ.)
Πρεμιέρα για το κοινό: 4 Νοεμβρίου στις 20.00
Σχολικές παραστάσεις: 5,6,7,8 Νοεμβρίου στις 10.00 και στις 11.30
Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Περίληψη

Η Μαρία η «Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα» του έργου μας, ζει με τη μητέρα της Ελένη, νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το μικρό της αδερφό σε ένα σπίτι στην Αγιά.

Το σχολείο τελείωσε για το καλοκαίρι και η Μαρία παίζει όλη μέρα με το κινητό της που είναι καινούριο, δώρο από τη γιαγιά της. Η Ελένη καθαρίζει το σπίτι και παραπονιέται ότι δεν έχει καθόλου βοήθεια στο σπίτι από τη μικρή Μαρία που βρίσκει χρόνο για διαδικτυακή κουβεντούλα και ατελείωτο σερφάρισμα αλλά όχι για οικιακές εργασίες.

Η Μαρία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το φορτωμένο πρόγραμμα της όλο το χρόνο με μαθήματα, φροντιστήρια, μπαλέτο και ωδείο αλλά αυτό δεν  πείθει τη μαμά της.
Σε μια προσπάθεια να την ενεργοποιήσει, η μαμά Ελένη στέλνει τη Μαρία στην αδιάθετη γιαγιά της για  να της πάει κάποια πράγματα και εκείνη δέχεται με χαρά.

Στο δάσος ο Λύκος, απόφοιτος δασολογίας και οικολόγος ακτιβιστής μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια και συστήνεται στον κόσμο.
Στο δρόμο της η Μαρία μέσα από το δάσος συναντά το Λύκο Λυκόπουλο που τη βλέπει ακριβώς τη στιγμή που πετάει ένα σκουπίδι κάτω και αφού έχει μαζέψει πολλά λουλούδια, μανιτάρια, και άγρια βότανα για τη γιαγιά της.

Ακολουθεί λεπτομερής νουθεσία από το Λύκο για το πως πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Αφού φαίνεται πως η Μαρία έχει πειστεί να υιοθετήσει μια οικολογική συμπεριφορά, ακολουθεί μια σύντομη διαφωνία για το ποιός είναι ο πιο σύντομος δρόμος για το σπίτι της γιαγιάς και έτσι οι δυο ήρωες χωρίζουν για να δουν ποιός έχει τελικά δίκιο.

Στο σπίτι της η γιαγιά τραγουδάει για το πόσο νέα νοιώθει και για όσα δίνουν στους ανθρώπους χαρά και ζωντάνια, άσχετα με την ηλικία τους.
Ο Λύκος καταφτάνει πρώτος και  αφού πρώτα τρομάξει ο ένας από τον άλλο λόγω της περίεργης εμφάνισης τους εκείνη τη στιγμή, συστήνεται στη γιαγιά. Της μιλάει για την ελαφρόμυαλη εγγονή της και συμφωνούν να της κάνουν μια μικρή φάρσα και να ντυθεί ο Λύκος γιαγιά και να πάρει τη θέση της.

Καταφτάνει αργοπορημένη η Μαρία που αναγνωρίζει κάποιες εμφανισιακές διαφορές στη γιαγιά της αλλά ο μεταμφιεσμένος Λύκος, σύμφωνα με τις οδηγίες της γιαγιάς, της λέει πως έκανε κάποιες αισθητικές επεμβάσεις.

Η φάρσα δεν κρατάει πολύ και ο Λύκος αποκαλύπτεται ενώ παράλληλα εμφανίζεται και η γιαγιά που αναφέρει πως είναι όμορφη όπως είναι και πως δε θα έκανε ποτέ κάτι να αλλάξει την εμφάνιση της.
Το έργο κλείνει με τη γιαγιά να δίνει συμβουλές ζωής στους νέους και όλοι συμφωνούν:  «Μακάρι να γελούν κάθε μέρα όλοι οι  άνθρωποι στη γη... και να αγαπιούνται... και να μονιάζουν... γιατί η ζωή είναι μικρή και έχουμε ΜΟΝΟ ο ένας τον άλλο...»