«Κάθε θαύμα κρατάει, δυστυχώς, τρεις μέρες. Τόσο κράτησε και το θαύμα της καλής νομοθέτησης από πλευράς Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», είπε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που συμπεριελάμβανε ατάκτως ερριμμένες διατάξεις δεκατεσσάρων από τα δεκαεπτά συνολικά Υπουργεία και συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση ενός νομοσχεδίου ως κατεπείγον δεν ακολουθεί ό,τι παγίως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, δεν περιλαμβάνει εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ούτε βέβαια και ακρόαση κοινωνικών και οικονομικών φορέων, τους οποίους οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αφορούν.

«Αυτή είναι, αλήθεια, η «κανονικότητα», για την οποία εσείς τόσο συχνά μας μιλάτε; Μπορείτε να δώσετε ως Κυβέρνηση κάποια πειστική εξήγηση; Γιατί φοβάμαι πως αντιφάσκετε με τους ίδιους τους εαυτούς σας. Και βεβαίως, αυτό το φαινόμενο, το οποίο βλέπουμε συχνά στη νομοθέτησή σας, σημαίνει ότι πήρατε, απλώς, τη σκυτάλη και προχωράτε στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής.

Σε σχέση με συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που αφορούσαν τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να άγεται και να φέρεται από τις εξελίξεις, νομοθετώντας αποσπασματικά, κατά περίπτωση και δίχως κανένα κεντρικό σχεδιασμό.

«Γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά άμεσα και το νομό μου, το νομό της Λάρισας, που είναι ένα νομός της ενδοχώρας, για τον οποίον, δυστυχώς, δεν υπήρχε καμία διαβούλευση για το πόσους ανθρώπους θα πάρουμε, πώς θα τους πάρουμε και πού θα μείνουν. Δέχεται, ο ν. Λάρισας, το μεγαλύτερο φορτίο αυτήν τη στιγμή. Δέχεται ένα μεγάλο μέρος των προσφυγικών πληθυσμών που μετακινούνται και έρχονται από τα νησιά μας … και εσείς αντιμετωπίζετε ό,τι καθημερινά  προκύπτει -  τα ζητήματα της ημέρας – με τη λογική του ‘’day by day’’».

Αναφορικά με τις διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έναν τομέα προνομιακό για την ίδια, δεδομένης της 25χρονης παρουσίας της σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, η Λαρισαία βουλευτής τόνισε πως και σε αυτήν την περίπτωση η Κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς όραμα και μάλιστα για έναν τομέα κατεξοχήν οραματικό.

«Επεκτείνετε την ποσόστωση 3/5 των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών σε επιπλέον επιτροπές και όργανα. Γίνεται έτσι με τεχνητές πλειοψηφίες να διοικηθεί η Αυτοδιοίκηση; Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα κατεξοχήν οραματικό πεδίο πολιτικής. Δεν μπορείς με το ζόρι να δημιουργείς δεδομένα από το πουθενά. … Τέλος, ένα σχόλιο θέλω να κάνω για τον θεσμό των άμισθων αντιδημάρχων. Αυτή είναι μάλλον η αστερόσκονη, με την οποία «πασπαλίζετε» τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις σας δεν αφορούν τίποτα άλλου παρά ένα ακόμη εργαλείο πολιτικής συναλλαγής», τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη,