«Ο κόσμος νομίζει ότι οι πυροσβέστες εργάζονται μόνο το καλοκαίρι, με τις φωτιές. Όσοι το νομίζουν αυτό κάνουν λάθος. Όλο το χρόνο δίνουμε και την ψυχή μας. Στα τροχαία δυστυχήματα, όταν απεγκλωβίζουμε ιδίως παιδιά, ραγίζει η καρδιά μας. Και έτσι μένει…»
Με αυτά τα λόγια, από καρδιάς, και με έντονη και γνήσια συγκίνηση, ο Θόδωρος Πλατανιάς, λαρισαίος πυροσβέστης, που εκπροσωπεί τους συναδέλφους του της Π.Υ Λάρισας στην πανελλήνια ομοσπονδία πυροσβεστικών υπαλλήλων, μας περιέγραψε τη ρουτίνα των πυροσβεστών…
«Τώρα το καλοκαίρι ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας, εκδηλώνονται πολλές φωτιές και μπορεί λίγο να καθυστερήσουμε σε κάποια λιγότερο επείγοντα περιστατικά. Μας καλούν συχνά τέτοια εποχή και για…φίδια που κάνουν την εμφάνισή τους σε αυλές και σπίτια!» μας είπε ο κ. Πλατανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα στο νομό Λάρισας που δεν είναι άλλο από την καύση σιτοκαλαμιών.
Φαίνεται, ότι η απειλή επιβολής προστίμου λειτούργησε και ήδη από πέρυσι καταγράφηκε σημαντική μείωση.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι οι πυροσβέστες αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας, δίνουμε όλο μας τον εαυτό, πρώτα να σώσουμε ζωές και έπειτα τις περιουσίες των ανθρώπων. Θα ήταν μεγάλη ηθική δικαίωση, για εμάς, να αναγνωριστεί το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθιυγιεινό», ανέφερε ο Θόδωρος Πλατανιάς.
Σε ότι αφορά τα οχήματα στο Νομό Λάρισας, ο κ.Πλατανιάς είπε ότι τα δασικά υδροφόρα οχήματα είναι κατασκευής του 1985 και ότι έχουν ζητηθεί 20 νέα οχήματα μέσω ΕΣΠΑ.
Για το προσωπικό, ανέφερε ότι στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 35 κενές οργανικές θέσεις.
Στα αεροσκάφη, ο στόλος των καναντέρ θα είναι και φέτος ίδιος με πέρυσι, όμως έχουν επισκευαστεί οι κινητήρες σε όλα τα αεροπλάνα.

ert.gr