Η διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Λάρισας και κυρίως το θέμα της ανακύκλωσης, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην τοπική κοινωνία. Η ιστορία της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών στον δήμο Λάρισας έχει μακρύ παρελθόν που φτάνει πίσω στο 1995. Τότε ήταν η περίοδος όπου ο δήμος Λαρισαίων και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας ενέταξε για πρώτη φορά το κομμάτι της ανακύκλωσης στις υπηρεσίες του κάνοντας τα πρώτα βήματα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.
Βέβαια την περίοδο εκείνη στη πόλη της Λάρισας οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν τη δυνατότητα και προχωρούσαν μόνο στη συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού - χαρτονιού από επιλεγμένα σημεία, όπως ήταν τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Έπειτα όμως από 14 χρόνια και φτάνοντας στο 2009 υιοθετήθηκε και μπήκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα τοποθέτησης, των γνωστών σε όλους «μπλε κάδων», όπου συγκεντρώνονται όλες οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες τόσο από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Λαρισαίων Ευάγγελος Λαχανάς και ο προϊστάμενος του τμήματος εναλλακτικής διαχείρισης Βασίλης Καραγιάννης, με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ δήμου και Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης το 2009-2010 εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Λάρισας 2.000 μπλε κάδοι (σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 κάδοι) στους οποίους συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2017 διαπιστώνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στην ποσότητα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε χαρτί-χαρτόνι αλλά και σε άλλα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών.
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 60.000 τόνους απορριμμάτων που συλλέγονται ετησίως, ο δήμος Λαρισαίων και η υπηρεσία του συλλέγουν περίπου 1.000 τόνους χαρτί- χαρτόνι ανά έτος και περίπου 5.000 τόνους από άλλα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους.
Πώς γίνεται η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών - Τι σχεδιάζεται
Η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών από τον δήμο Λάρισας, έχει συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία μεταξύ άλλων αποδίδει και συγκεκριμένα έσοδα στον δήμο. Έτσι για παράδειγμα το χαρτί - χαρτόνι πωλείται απευθείας σε ανακυκλωτές με αποτέλεσμα ο δήμος να λαμβάνει έσοδα που φτάνουν στα 130.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα υλικά από τους μπλε κάδους πηγαίνουν για διαλογή στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που βρίσκεται στο ΧΥΤΑ της Λάρισας.
Η διαλογή στο κέντρο διαλογής γίνεται ανά κατηγορίες υλικού, ( πλαστικό, μέταλλο κτλ), με το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών σήμερα να αντιστοιχεί περίπου στο 10% (6.000 τόνοι) του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες το ποσοστό αυτό αν και φαίνεται μικρό με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ο δήμος της Λάρισας συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά πάνω από τον μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Ο στόχος που μπαίνει με βάση τον εθνικό σχεδιασμό είναι η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσει στο 50% σε βάθος χρόνου και μέχρι το 2020» σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της υπηρεσίας Καθαριότητας και ο προϊστάμενος του τμήματος εναλλακτικής διαχείρισης και συμπληρώνουν πως «πρώτος στόχος είναι να αυξηθεί η συλλογή του χαρτιού- χαρτονιού, το οποίο θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση του κίτρινου κάδου μέσα στο 2018».
Από εκεί και πέρα το 2018, όπως τονίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα εφαρμοστεί και η λειτουργία του οικιακού κάδου κομποστοποίησης, σε αυλές σπιτιών, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, όπου θα συλλέγονται υλικά από κλαδέματα, γκαζόν, αλλά και κάποια υλικά από υπολείμματα φαγητού. Επίσης το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και μια μεγάλη καμπάνια προώθησης της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης σε ομάδες στόχων όπως σχολεία κ.α.
«Γωνιά Ανακύκλωσης»
Ως ακόμα ένα μέτρο που στοχεύει στην αύξηση της ποσότητας συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών είναι και η λειτουργία, των «Γωνιών Ανακύκλωσης» σε διάφορα σημεία της πόλης της Λάρισας.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων χώρων όπου θα τοποθετηθούν διαφορετικοί μεταλλικοί κάδοι. Αξίζει να σημειωθεί πως στις «Γωνιές Ανακύκλωσης» η συλλογή θα γίνεται χωριστά ανά υλικό καθώς ο πολίτης θα πρέπει να τοποθετεί το κάθε υλικό (χαρτί, πλαστικό, γυαλί) στον αντίστοιχο κάδο .
Τονίζεται πως η πρώτη Γωνιά Ανακύκλωσης ξεκίνησε πιλοτικά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου όπου εγκαινιάστηκε ο πρώτος χώρος στην περιοχή της Νεάπολης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Λαρισαίων Απόστολος Σουρλαντζής για να είναι επιτυχής η λειτουργία των πράσινων σημείων στα οποία οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν παντός είδους ανακυκλώσιμα υλικά, «απαιτείται η αλλαγή της νοοτροπίας της περιβαλλοντικής αντίληψης και συνείδησης της τοπικής κοινωνίας ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Κεντρικό πράσινο σημείο
Με στόχο να γίνει πιο επιτυχής η διαδικασία συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στον νομό Λάρισας, αλλά και για να επιτευχθεί η λογική της ανταπόδοσης, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν τέλη ανάλογα με την ποσότητα ρύπανσης, το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται από τον δήμο Λαρισαίων η δημιουργία του «Κεντρικού Πράσινου Σημείου».
Πρόκειται για ένα έργο - σταθμός μεταφόρτωσης όλων των ποσοτήτων από ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στις «Γωνιές Ανακύκλωσης» αλλά και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών που μέχρι σήμερα δεν ανακυκλώνονται. Στο σημείο αυτό δεν θα συλλέγονται οι ποσότητες υλικών μόνο από τον δήμος της Λάρισας, αλλά και τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους υπόλοιπους δήμους του νομού.
Στο κεντρικό Πράσινο σημείο, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συγκεντρώνεται σε πρώτη φάση θα ζυγίζεται επί τόπου και θα καταγράφεται η αντίστοιχη ποσότητα ανά δήμο δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να μπορούν να τα εμπορεύονται, μειώνοντας αντίστοιχα τα τέλη καθαριότητας.
«Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον της ανταποδοτικότητας» τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαχανάς και ο κ. Καραγιάνης και σημειώνουν «πως η σωστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, μπορεί να φέρει μείωση των δημοτικών τελών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)