«Η κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος μιας χώρας αποτελεί, εκτός όλων των άλλων, και δείκτη πολιτισμού της χώρας αυτής.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ως χώρα δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να μιλάμε με θετικό τρόπο για όσα συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η δημιουργία εκείνου του πλαισίου που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων και την επιτυχία του ρόλου τους, ενός ρόλου κομβικού για την κοινωνία και τη Δημοκρατία».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ στο νομό Λάρισας κα Στέλλα Μπίζιου μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, στην οποία συμμετέχει ως μέλος.

Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, θέματα που έχουν σχέση με το καίριο ζήτημα της έλλειψης υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων, τις συνθήκες κράτησης και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, τις συνθήκες εργασίας και την εξειδικευμένη εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των κρατουμένων (γυναίκες - ανήλικοι),τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής μέριμνας για την πάταξη της παραβατικότητας των νέων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των επιβαλλόμενων ποινών - εναλλακτικοί τρόποι έκτισης των ποινών αλλά και η διαδικασία ομαλής επανένταξης των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό μετά την αποφυλάκιση τους , η σύσταση φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ στην οποία θα κρατούνται τρομοκράτες - βαρυποινίτες (την έχει ήδη εξαγγείλει ο νέος αρμόδιος υπουργός προστασίας του Πολίτη). Τέλος προγραμματίζονται επισκέψεις σε φυλακές και σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.