Στη καρδιά του ιστορικού κέντρου της Νάπολη έγινε το διεθνές συνέδριο με θέμα την υλική και άυλη κληρονομιά της Μεσογείου, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Peripli – πολιτισμός και κοινωνία της Ευρωμεσογείου - με έδρα την Νάπολη ( www.peripli.org ) και το Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου FACM - Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation – με έδρα την Βαλένθια (http://www.fundacionacm.org/ ), υπό την αιγίδα του Δήμου της Νάπολη - Αντιδημαρχία Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM), της Unesco, και των προξενικών αρχών της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Sala del Capitolo στο συγκρότημα μνημείων San Domenico Maggiore, και πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευής και Σάββατου 4-5 Οκτωβρίου.

Παρεμβάσεις στο συνέδριο έγιναν από εκπροσώπους αρχών, μελετητές, ερευνητές ιταλούς και ξένους που προέρχονται από χώρες της  Μεσογείου.

Ειδικότερα από την παρουσίαση της Λάρισας, υπήρξαν εισηγήσεις από εκπροσώπους των πόλεων: Αλγέρι, Κάιρο, Ναμπλούς, Παρίσι, Νίκαια, Μασσαλία, Ραμπάτ, Σαράγιεβο, Χαλέπι, Τίρανα, Τύνιδα και Βαλένθια.

Την λαρισινή συμμετοχή εκ μέρους της FACM του κύκλου Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο αρχιτέκτονας και μέλος της Κάρλο Τάχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, μιλώντας για τα ιστορικά μνημεία της Λάρισας, για τον Ιπποκράτη, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, εστιάζοντας στα παραδείγματα του Μύλο του Παππά και του Φεστιβάλ Πηνειού.