Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της Λάρισας μπροστά στην αδιαφορία του Υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που βιώνουν, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Επανέρχομαι σε προηγούμενη ερώτησή μου που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου 2021, για την οποία δεν έχω λάβει ακόμα καμία απάντηση από το Υπουργείο, και αφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, τα οποία διογκώνονται διαρκώς λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και λόγω καθυστερήσεων στη λήψη των σχετικών αποζημιώσεων εξαιτίας μειωμένης παραγωγής. 

Οι αγανακτισμένοι συνεταιριστές και εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου εδώ και ένα μήνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την άμεση και έμπρακτη στήριξη των αρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο ψήφισμα που υπέβαλε η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων, διαμαρτύρονται για την πλήρη αδιαφορία του Υπουργείου στα αιτήματά τους αλλά και τη διαστρέβλωση της σκληρής πραγματικότητας που προσπαθεί να επιτύχει ο Υπουργός.

Μεταξύ άλλων, τα αιτήματά τους αφορούν στην ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους, στην απόσυρση και επαναξιολόγηση των άρθρων της από 27 09 2021 ΚΥΑ , στα σημεία που αφορούν τους κτηνοτρόφους, στη διατήρηση μόνο των άρθρων που αφορούν τους επιτήδειους κερδοσκόπους των ενισχύσεων, στην κατανομή του Εθνικού αποθέματος, στη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα, στη μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και, τέλος, στην εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021-2027.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος της Θεσσαλίας, και όλης της χώρας, δοκιμάζεται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημικής κρίσης σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των πρόσφατων δύο ετών που έπληξαν τον τόπο μας  και βρίσκονται στο χείλος της οικονομική καταστροφής, με  συνεχή αύξηση των πρώτων υλών, των προϊόντων και των καυσίμων, ενώ, από την άλλη, οι έως τώρα δεσμεύσεις του Υπουργείου σχετικά με τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν υλοποιούνται.

Ζητώ επιτέλους από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί το ταχύτερο δυνατό στη λήψη  κατάλληλων μέτρων για την ικανοποίηση των  αιτημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου καθώς και σε επιπλέον μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης της κτηνοτροφίας  ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή της » .