Απληροφόρητη και διαδικαστική σε βαθμό ανησυχίας εμφανίστηκε και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή, όπου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη απαντήθηκε η, από 1/10/2019, επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, με τίτλο «Θύματα της γραφειοκρατίας οι κινητές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη Θεσσαλία».

Σημειωτέον πως το ζήτημα προέκυψε όταν αιφνιδιαστικά ο νέος Διοικητής της 5ης ΥΠΕ διέκοψε, στο τέλος του Σεπτέμβρη, τη λειτουργία δύο κινητών μονάδων Α’βαθμιας φροντίδας υγείας, που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλίας με προληπτικές και άλλου τύπου ιατρικές εξετάσεις, με το σκεπτικό πως η λειτουργία τους δεν ήταν «θεσμικά» θωρακισμένη.

Η Ευαγγελία Λιακούλη στην πρωτολογία της τόνισε το γεγονός πως η γρήγορη αναδίπλωση και ανάκληση της αρχικής απόφασης του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά σε λειτουργία των 2 κινητών μονάδων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη δύναμη του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τα μέλη της Κυβέρνησης.

Ζήτησε ακόμη να μάθει από την ηγεσία του Υπουργείου πως προτίθεται να αξιοποιήσει ακόμη δύο κινητές μονάδες που βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε ένα οικόπεδο, ενώ υπενθύμισε πως εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της ουσιαστικής αδειοδότησης των εν λόγω μονάδων, με πλήρεις ελέγχους τεχνικής επάρκειας και πιστοποίησης των διενεργούμενων εξετάσεων, από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Ο Υφυπουργός Υγείας στα 80 δευτερόλεπτα της πρωτολογίας του και στα 60 δευτερόλεπτα της δευτερολογίας του - παρότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον 3λεπτες απαντήσεις -  έδειξε να μην αντιλαμβάνεται πως το νέο ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την εγκυρότητα των διενεργούμενων εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους, προκαλώντας τη δίκαιη ανησυχία της Λαρισαίας πολιτικού, σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των κινητών μονάδων  προς τους πολίτες.

«Όταν έχουμε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για παράδειγμα, δηλαδή έχουμε απεικονιστικές εργασίες ή όταν έχουμε μικροβιολογικές εργασίες … αυτό δεν θα έπρεπε να σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και όλες τις πιστοποιήσεις; Να είναι δηλαδή οι εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους έγκυρα και πιστοποιημένα;» ρώτησε η βουλευτής Λάρισας τον Υφυπουργό χαρακτηριστικά, για να εισπράξει την αφοπλιστική απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη πως ‘’φαντάζεται’’ ότι η ερώτησή της αφορά την άδεια καταλληλότητας των εν λόγω κινητών μονάδων…

Κοινώς, η απάντηση του Υπουργού αντί να καθησυχάσει τη βουλευτή, αλλά και την κοινή γνώμη της Λάρισας, φαίνεται να γεννά νέα ερωτήματα, για το αν το Υπουργείο απλώς έβαλε «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του θεσμού των κινητών μονάδων, υπό το βάρος της κατακραυγής που η παύση της λειτουργίας τους προκάλεσε.