Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) σε ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την πολιτική της Κυβέρνησης, που με περίσσεια υποκρισία, προχώρησε στη θεσμοθέτηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, μέτρο αναγκαίο και ζωτικής σημασίας για τα παιδιά μας, χωρίς όμως να μεριμνήσει για την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση της.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει επίσης την πολιτική των Δημοτικών Αρχών και της Περιφέρειας, που στηρίζουν αυτή τη πολιτική, μιας και αυτοί με τη σειρά τους με σχετικά μηδενικές δαπάνες στοιβάζουν σε κοντέινερ στις αυλές σχολείων (ακόμα και Γυμνασίων και Λυκείων) τα “υπεράριθμα” νήπια και προνήπια, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες δομές.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υποχρεώνουν την οικογένεια σε μετακίνηση των παιδιών τους αρκετά χιλιόμετρα από το τόπο κατοικίας τους για να πάνε στο νηπιαγωγείο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο δήμο Λαρισαίων, όπου αναζητείται στέγη για μια σειρά νηπιαγωγεία με τις ίδιες λύσεις (αίθουσες σε δημοτικά, προκάτ σε προαύλια κλπ).

Κυβέρνηση και δημοτικές Αρχές επιστρατεύουν μια σειρά απαράδεκτα από παιδαγωγικής άποψης μέτρα για να “κουκουλώσουν” την ανυπαρξία κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και νέων υποδομών.

Σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση ενισχύεται από τη μια η ιδιωτική εκπαίδευση και από την άλλη η αντιδραστική – αναχρονιστική άποψη (όπως της ΚΕΔΕ και του Πατούλη) για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση.

Όμως η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να θεωρείται κόστος από το κράτος. Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη κάθε παιδιού.

Γι’ αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά σε σύγχρονα, ασφαλή κτήρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι γυναίκες του Συλλόγου μας όπως και όλων των Συλλόγων και Ομάδων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τους εκπαιδευτικούς, και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα, και επαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις,

Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.

Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε το παιδί να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά."