Με την ανάρτηση του  έργου «Γιατρός» του Δημήτρη Κατσικογιάννη,της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα συμμετείχε στην πρωτοβουλία  #MuseumThankHealthHeroesτων μουσείων της Αμερικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας,για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια.

Η προσφορά τους αυτή αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

Κάνοντας το αρχικό κάλεσμα το Μουσείο Μπενάκη ακολούθησαν επτά άλλα μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τα οποία έκαναν αναρτήσεις από τα αρχεία και τις Συλλογές τους.

Συμμετείχαν: Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Πλωτό Μουσείο Νεραΐδα μέσα από τη σελίδα του ιδρύματος Λάτση, Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Μπουμπουλίνας και Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Λίγα λόγια για το έργο:

Κατσικογιάννης Δημήτρης (1915-1991)
Ο γιατρός
Λάδι σε μουσαμά,40 x 32 cm
Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα

Τις μεταφυσικές διαστάσεις που λάμβανε η παρουσία του γιατρού στην ελληνική επαρχία κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εικονογραφεί γλαφυρά ο Κατσικογιάννης στο έργο αυτό.

Η παράσταση χωρίζεται ευκρινώς σε δύο μέρη: στην κάτω αριστερή πλευρά διακρίνεται μία τριμελής οικογένεια, ενώ το επάνω μέρος καταλαμβάνεται από τις μορφές του γιατρού και των νοσοκόμων που προβάλλουν ως φιγούρες αγίων μέσα σε ένα εξωπραγματικό, εκτυφλωτικό φως.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2-ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ
Τ. 2410 623615,  F. 2410 621204

info@katsigrasmuseum.gr, dplarisas@yahoo.gr, www.katsigrasmuseum.gr