Θα θαυμάσουν τον ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια. Θα φτιάξουν ηλιακά ρολόγια και με αυτά θα υπολογίσουν την ώρα, θα κατασκευάσουν  επιπεδόσφαιρα και χρησιμοποιώντας τα θα αναγνωρίσουν στον νυχτερινό ουρανό τους σημαντικότερους αστερισμούς. Όσοι παρακολουθήσουν τις δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας στη Λάρισα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αυτά και ακόμη περισσότερα.
«Ευελπιστούμε φέτος να ο κόσμος να έρθει, να το μάθει, να το συζητήσει ώστε του χρόνου να έχουμε ακόμη περισσότερες δράσεις» ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές που είναι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, η Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας και η υπό ίδρυση ΚοινΣΕπ “Έναστρον». Η εβδομάδα αστρονομίας αρχίζει την Τρίτη 2 Μαϊου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 7 Μαϊου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο Μύλο του Παππά, στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Ξεχωριστός προσκεκλημένος ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος που θα μιλήσει στο Χατζηγιάννειο την Παρασκευή 6/5 στις 20.00 για τους…Ψυθίρους από το…Σύμπαν!

Τη δράση στηρίζουν το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης (http://planitario.gr), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Γαλλίας και το ΝΟΗΣΙΣ – Θεσσαλονίκης
Πρόγραμμα :
Τρίτη 2/5
Έναρξη έκθεσης ηλιακών ρολογιών και τηλεσκοπίων στο Γαλλικό Ινστιτούτο
19:30 Βιωματικό εργαστήρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: “Κατασκευή και χρήση Επιπεδόσφαιρου” – Στέφανος Σοφολόγης, μέλος Αστροπαρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας.
Τετάρτη 3/5
19:30 Ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα “Η Απεραντοσύνη του Σύμπαντος στο Χώρο και στο Χρόνο” – Ιωάννης Χουϊνάβας, Φυσικός – επιστημονικός υπεύθυνος Δημοτικού Αστεροσκοπείου Λάρισας.
Πέμπτη 4/5
19:30 Εκδήλωση στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας (Γιάννουλη) αφιερωμένη στην “Κατάκτηση της Σελήνης από τον Άνθρωπο” και στη συνέχεια παρατήρηση της Σελήνης με τηλεσκόπιο.
Παρασκευή 5/5
20:00 Ομιλία στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα: “Ψίθυροι από το Σύμπαν” – Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Σάββατο 6/5
11:30 Βιωματικό εργαστήρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: “Κατασκευή ηλιακού ρολογιού & παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο” – Γιώργος Μιχαλακάκης, μέλος Αστροπαρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας. (25 άτομα)
20:00 Αστροβραδιά παρατήρησης ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια στο χώρο του Μύλου του Παππά (Γεωργιάδου 53, Λάρισα).
Κυριακή 7/5
Πρωινή λειτουργία εκθέσεων.
Καθημερινή λειτουργία από 9:30 έως 12:30 και από 17:30 έως 21:30.
Καθημερινές επισκέψεις σχολείων. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2410 287508 και στο larissa@ifa.gr
Κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των εκθέσεων δύναται να πραγματοποιείται σύντομη παρουσίαση, με οπτικοακουστικά μέσα, του ήλιου και στη συνέχεια παρατήρησή του με τηλεσκόπιο.

ert.gr