Στις 30 Ιουνίου διεξάγεται στο Ευύδριο της Λάρισας η Γιορτή Σταριού, η οποία έχει στόχο να στηρίξει την τοπική οικονομία και να ανοίξει νέους ορίζοντες σε θεσμούς όπως είναι οι γιορτές αγροτικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην ιστορική σημασία τους τόσο για την οικονομία όσο και για την διατροφή της περιοχής.

Τα τρία σημαντικότερα προϊόντα είναι ο τραχανάς , το πλιγούρι και οι πίτες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν το παραδοσιακό φαγητό «μπλουγούρι» το οποίο παρασκευάζεται με πρόβειο κρέας, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά όπως κρέας, στάρι και ντοματοπολτό. Τέλος, η γιορτή θα περιλαμβάνει και παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας έτσι στη συνολική προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αντίστοιχα, στη Σκοτούσα της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου η Γιορτή Ψωμιού. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση των αγροτών για τις  σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, καθώς και η προβολή των τοπικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της γιορτής θα λάβουν χώρα πολιτιστικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις,  παρουσίαση τοπικών χειροποίητων τύπων ψωμιού και ομιλίες για το ρόλο του ψωμιού στην καθημερινή διατροφή. Στόχοι της γιορτής είναι επιπλέον η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η προώθηση της υγιεινής διατροφής στην σύγχρονη εποχή, καθώς και η γνωριμία με τους τρόπους παρασκευής ψωμιού.

tornosnews.gr