«Όταν έφτασαν επιτέλους στην πλατεία είχε ήδη πέσει σκοτάδι. Δεν έβλεπαν παρά μόνο το παλάτι, ένα δίπατο μέγαρο πίσω από τα ψηλά δέντρα.

Αναθάρρησαν, εκεί θα τους βάλουν να κοιμηθούν; Αλλά πλησιάζοντας διέκριναν άλλες κατασκευές, ξύλινα παραπήγματα στη σειρά, σα να στήριζε το ένα το άλλο, σα να έσπρωχνε το ένα το άλλο...»

«Είναι ένα καλό ξεκίνημα για μια ιστορία εγκατάστασης προσφύγων το 1924 στη Λάρισα; Μήπως να ζωγράφιζα; Μήπως να έγραφα για τους πρόσφυγες του 2020; Γιατί ξαναζούμε τα ίδια;» 

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους μαθητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν».

Μία σύγχρονη δημιουργική ματιά στην τοπική ιστορία βασισμένη στα αρχειακά τεκμήρια των ΓΑΚ Λάρισας θα είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου μαθητικού διαγωνισμού.

Δεκαοκτώ τεκμήρια που μπορούνε να βρούνε στη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook, ακόμη και αν δεν είναι χρήστες της εφαρμογής, θα αποτελέσουν την έμπνευση για τις φετινές δημιουργίες. Είναι συγκεντρωμένα στο άλμπουμ «Τεκμήρια 2ου διαγωνισμού», και  αντιπροσωπεύουν το υλικό που φυλάσσεται στη Λάρισα και την Αγιά.

Η πρόσκληση του διαγωνισμού και οι οδηγίες συμμετοχής βρίσκονται στα σχολεία, αλλά και στη σελίδα της κεντρικής υπηρεσίας των ΓΑΚ www.gak.gr και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις στο mail@gak.lar.sch.gr και στο 2410 281425.