Το θέμα των τοπικών χωρικών σχεδίων που θεωρείται από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια θέλει να λύσει η κυβέρνηση τόνισε από τη Λάρισα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «στη συνάντηση με τους δημάρχους σήμερα πέρα από το θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων που νομίζουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό φορέα υλοποίησης, θα  τους ενημερώσω για τα θέματα της χωροταξίας».
Όπως, ξέρετε ολοκληρώνετε το κτηματολόγιο στο σύνολο της χώρας. Μέσα σε ενάμιση χρόνο από το 1% οι δασικοί χάρτες,  έχουμε επικυρώσει το 49% και φιλοδοξούμε μέχρι τέλος του 2019 να οριοθετηθεί το σύνολο των δασών. Και το τελευταίο και πολύ σημαντικό μαζί με τις αλλαγές που κάναμε για τις ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες μαζί με το ΤΕΕ και την πλήρη μεταρρύθμιση του συστήματος χωροταξίας της χώρας, οι δήμοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά να καταρτίσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια, τα οποία αφορούν το σύνολο του δήμου.  Είναι η τελευταία μεγάλη τομή που πρέπει να γίνει τα επόμενα δυο χρόνια. Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι το νέο  μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό εγχείρημα της χώρας.  Εμείς  κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της τάξης του 1 δις , για να μπορέσουν οι δήμοι να έχουν πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα τοπικά χωρικά. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα το εξαγγείλουμε».
Ερωτηθείς για το θέμα των  αγροτών  που δεν πληρώθηκαν  εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τους δασικούς χάρτες  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι «αυτά τα θέματα  έχουνε αντιμετωπιστεί, επειδή  έχουμε κλείσει μεγάλες περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος και άλλες περιφέρειες. Έχουν αντιμετωπιστεί, διότι έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ενστάσεων, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα θέματα  των επιδοτήσεων και της αναγνώρισης της αγροτικής χρήσης, νομίζω ότι έχουν επιλυθεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος και εφαρμόζεται. Όσοι έχουν κάνει τις ενστάσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα».
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι «ρωτάτε σε  κάποιον που θεωρεί και δηλώνει  εδώ και μήνες ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο».

Πριν από τη συνάντηση με τους δημάρχους της Π.Ε. Λάρισας ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη στο γραφείο του όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για ζητήματα του δήμου.  Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους ο υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας .

ert.gr