Να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ζητά από την κυβέρνηση, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ (μεταξύ αυτών και ο Γ. Λαμπρούλης).

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών υφίστανται μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα τις συνέπειες των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία των λαϊκών αγορών που έχουν επιβληθεί, έχουν οδηγήσει ένα τμήμα των επαγγελματιών να εργάζεται πλέον εκ περιτροπής, ενώ ένα άλλο αδυνατεί να εργαστεί αφού δεν μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα του από τη μία Περιφέρεια στην άλλη.

Αντίστοιχα οι πωλητές βιομηχανικών ειδών έχουν ήδη κλείσει και δεν εργάζονται.

Η αναγκαιότητα για την τήρηση των κανόνων που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και αποτρέπουν τη διάδοση του κορονοϊού πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτούν με επιπρόσθετα δραστικά μέτρα στήριξής τους, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη καταστροφή τους.

Συγχρόνως πρέπει να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών που αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον εφοδιασμό των λαϊκών στρωμάτων με τα απαραίτητα μέσα της καθημερινής διατροφής.

Τα μέτρα ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει και υλοποιεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής, καλύπτουν ένα μικρό μέρος της ζημιάς που υφίστανται οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε:

-    Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα σε συνεργασία με Περιφέρειες και δήμους που να διευκολύνουν την πρόσβαση χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού (π.χ. αραίωση των πάγκων μέσω και της επέκτασης των προβλεπόμενων χώρων στους οποίους λειτουργούν οι λαϊκές) ώστε να εξασφαλίζεται και η τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής.

-    Να εξασφαλιστεί ειδική άδεια στους επαγγελματίες για τη μεταφορά των προϊόντων τους, χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας.

-    Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
-    Να δοθεί αυτή την περίοδο η δυνατότητα στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

-    Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.

-    Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ. Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για τα προϊόντα που καταστρέφονται σήμερα λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί.

-    Να ληφθούν μέτρα διάθεσης από το κράτος των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν, στη λαϊκή κατανάλωση.

-    Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.

-    Να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

-    Να αποδοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζομένους τους».