Σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ (μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης) προς την υπουργό Παιδείας και Θρσηκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρονται τα εξής:

"Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ως αποτέλεσμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, μετά την αναγκαία απόφαση για αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια.

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των φοιτητών στις διαδικτυακές διαλέξεις, αφού δεν έχει μεριμνήσει για την δωρεάν παροχή υπολογιστών/tablet, γρήγορων και σταθερών συνδέσεων και του υπόλοιπου απαιτούμενου εξοπλισμού σε όλους τους φοιτητές, ξεχωριστής σημασίας είναι το ζήτημα των συγγραμμάτων.

Παρότι έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από την έναρξη του εξαμήνου, τα συγγράμματα δεν έχουν ακόμα διατεθεί. Πρόκειται εξάλλου για συνήθη κατάσταση, γνωστή σε όλους και πριν την επιδημία.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και την πρόσβαση στα ιδρύματα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στις δεδομένες συνθήκες.

Το τελευταίο διάστημα, οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και εκδοτών.

Οι πρόσφατες οδηγίες της κυβέρνησης, μέσω εγκυκλίου, για αξιοποίηση από τα μέλη ΔΕΠ άλλων συγγραμμάτων που είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμα σε συγκεκριμένα αποθετήρια δε δίνουν ούτε καν πρόχειρη λύση. Άλλωστε, αν τα συγγράμματα αυτά ήταν κατάλληλα για τις ανάγκες των μαθημάτων, θα ήταν εξαρχής στα προτεινόμενα.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα προγράμματα σπουδών και τα περιγράμματα των μαθημάτων, έχουν αλλάξει πολλές φορές από όταν εκδόθηκαν τα συγγράμματα αυτά, έτσι που δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθημάτων.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προκαλούν την εύλογη ανησυχία φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων, ότι η επιδημία ενδέχεται να αξιοποιηθεί ως «ευκαιρία» για να πληγεί το κατοχυρωμένο μέσα από αγώνες δικαίωμα της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Τέτοιοι σχεδιασμοί μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί Κυβέρνηση ώστε με ευθύνη της:

-Να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση όλων των φοιτητών στα συγγράμματα, για όλα τα μαθήματά τους, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο (π.χ. ηλεκτρονικές εκδόσεις, αποστολή των συγγραμμάτων στους τόπους διαμονής των φοιτητών την περίοδο που ισχύει η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα ιδρύματα).

-Να εξασφαλιστεί, ότι όλοι οι φοιτητές θα έχουν στα χέρια τους όλα τα συγγράμματά τους σε φυσικά αντίτυπα, όταν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των ιδρυμάτων.

- Να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε σημειώσεις και παρουσιάσεις μαθημάτων, ηλεκτρονικά περιοδικά και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες από τους χώρους διαμονής τους.

-Να προστατευθούν τα μέλη ΔΕΠ που αναρτούν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο για τη στήριξη των φοιτητών τους σε αυτές τις συνθήκες, σε σχέση με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων επί του υλικού που χρησιμοποιούν."