Τους κινδύνους που παραμονεύουν από την ενδεχόμενη διακοπής λειτουργίας του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας λόγω μη έγκρισης επιχορηγήσεων  από την Πολιτεία επισημαίνει σε ερώτηση του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

"Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου στις αλλεπάλληλες αιτήσεις του διευθυντή του Γηροκομείου για ενεργοποίηση της αδρανοποιημένης εδώ και χρόνια επιτροπής, η οποία θα εγκρίνει την πιστοποίηση του Γηροκομείου για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η εκ νέου επιχορήγηση της δομής... λύνοντας έστω και προσωρινά τα τεράστια προβλήματα  που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης πόρων" τονίζει στην Υπουργό ο Γιώργος Κατσιαντώνης περιγράφοντας μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι ηλικιωμένοι στο Γηροκομείου μέσα από την επίσκεψη του σε αυτό, αλλά και την επέκταση του τεράστιου αυτού προβλήματος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λάρισας.

"Στις μέρες κρίσης και κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας , αποτελεί τουλάχιστον ηθική υποχρέωση της Πολιτείας η οριστική λύση του ζητήματος, αναλογιζόμενη μάλιστα ότι στο χώρο αυτό εξακολουθούν να βρίσκουν ζεστασιά 101 ηλικιωμένοι άνθρωποι" δηλώνει ο βουλευτής Λάρισας που ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική και θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

                                         

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, E-THESSALIA.GR, LARISACITYNEWS, κλπ), το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας βρίσκεται σε προφανή κίνδυνο να διακόψει τη λειτουργία του, λόγω της μη έγκρισης από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιχορηγήσεων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλει η Διοίκηση του Γηροκομείου, πράγμα για το οποίο ενημερώθηκα και διά ζώσης από τον Διευθυντή του, κ. Τσούμα, σε σχετικές επισκέψεις μου στο Δημοτικό Γηροκομείο, έγκειται στην, παρά τις συνεχείς αιτήσεις του,  απαράδεκτη αδιαφορία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ενεργοποιήσει την αρμόδια προς τούτο, πλην όμως αδρανοποιημένη από χρόνια,  Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει την πιστοποίηση του Γηροκομείου. Μόνον έτσι, όπως τονίζει, στη συνέχεια θα καταστεί δυνατή η εκ νέου  επιχορήγηση της Δομής με ποσό τουλάχιστον 40 – 50.000 ευρώ. Αυτή η ενέργεια, θα έλυνε καταρχήν προσωρινά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ θα διασφάλιζε πλέον της ομαλής του λειτουργίας και την εξυπηρέτηση των παγίων οικονομικών του υποχρεώσεων που έχουν φτάσει πλέον σε απαράδεκτα επίπεδα που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ (απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ άνω των 80.000€, απλήρωτο προσωπικό και προμηθευτές με οφειλές άνω των 150.000€, αδυναμία οικονομικής και ελεγκτικής υποστήριξης του Φορέα από Ορκωτούς Ελεγκτές – Λογιστές λόγω έλλειψης πόρων, κλπ). Επιπλέον, ενόψει της σοβαρότητας της κατάστασης, το θέμα ετέθη προς συζήτηση και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, το οποίο, παρά τις θετικές προθέσεις του, αδυνατεί να βρει λύση εάν δεν ενεργοποιηθεί για τα αυτονόητα το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας. Με όλα τούτα ως δεδομένα, και προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική και διαχρονική λύση για το πρόβλημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προωθήσει με σχετική ρύθμιση το αρμόδιο Υπουργείο την ένταξη του Φορέα στον ΕΟΠΥΥ. Μόνη λύση, λοιπόν, είναι να πιστοποιηθεί η λειτουργία του Γηροκομείου από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει να  λαμβάνει ο Φορέας την δικαιούμενη επιχορήγηση του 25% από τον ΕΟΠΥΥ.

Στις μέρες κρίσης και οικονομικής και κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν οι συμπολίτες μας, ιδίως δε αυτοί της τρίτης ηλικίας, αποτελεί τουλάχιστον ηθική (πλέον της νομικής) υποχρέωση η οριστική λύση του ζητήματος αυτού, αναλογιζόμενη μάλιστα η ηγεσία του Υπουργείου ότι στο χώρο του Δημοτικού Γηροκομείου, παρά τις όλες αντιξοότητες, εξακολουθούν να βρίσκουν ζεστασιά και στέγη φιλοξενίας 101 ηλικιωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας έχει μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, εν τούτοις λόγω γραφειοκρατίας δεν δύναται να αξιοποιήσει και ρευστοποιήσει αυτή, προκειμένου να καλύψει από ίδιους πόρους τις οικονομικές τους ανάγκες. Αυτό, διότι η περιουσία του Γηροκομείου θεωρείται «εντασσόμενη» στο υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαδικασία αξιοποίησης (ενοικίασης, πώλησης)  ακινήτου να «μπλοκάρεται» ουσιαστικά από τα γνωστά γρανάζια της γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης...

Επειδή το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία της πόλης και ολόκληρου του Νομού Λάρισας.

Επειδή ένεκα των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών καταστάσεων και παρά την πληρότητά του, πολλοί είναι οι πολίτες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής προκειμένου να ενταχθούν στη δομή φιλοξενίας του Γηροκομείου, η δε Διοίκησή του δεν δύναται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δεκάδες ανθρώπους τρίτης ηλικίας που, ενώ «δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή», βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της μοναξιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1)      Προτίθεστε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να ενεργοποιήσετε την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου σας, ώστε να πιστοποιηθεί ως απαιτείται η λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική και θεσμική λειτουργία του?

2)      Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δύναται να λαμβάνει τη σχετικώς προβλεπόμενη επιχορήγηση του 25%?