Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σε σχέση με την διατήρηση, αλλά και την βιωσιμότητα του θεσμού του οικογενειακού ιατρού κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, από την στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων ιατρών βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποχώρησή της από τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, οι 700 περίπου οικογενειακοί γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, επειδή η αποζημίωσή τους, πλέον, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, από πάγια αποζημίωση της τάξης των 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή «ανά κεφαλή» (per capita).

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παθολόγοι και γενικοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τα 1000 άτομα (ενήλικες), με αποτέλεσμα να πιθανολογείται πως η αποζημίωσή τους για περισσότερες από 200 επισκέψεις το μήνα, θα είναι της τάξης των 1000 ευρώ περίπου.

Το εν λόγω ποσό, ωστόσο, θεωρείται από τον κλάδο απαγορευτικό για την κάλυψη των εξόδων ενός ιατρείου, δεδομένου ότι  οι περισσότερες ώρες ενός ιατρείου αφιερώνονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου πάγωσαν τις αμοιβές τους, προσπαθώντας να υπολογίσουν τη νέα μειωμένη μισθοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λαρισαία πολιτικός ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κικίλια σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκτήσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ξανά πρόσβαση σε έναν σημαντικό θεσμό Α’βαθμιας φροντίδας Υγείας, όπως είναι ο οικογενειακός ιατρός, καθώς και για το αν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός για τους οικογενειακούς ιατρούς από πλευράς του Υπουργείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού σε κρίση»

Σε κρίση φαίνεται πως είναι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, με τους εν λόγω ιατρούς να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ, Οι 700 περίπου οικογενειακοί γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, από την στιγμή που πλέον η αποζημίωσή τους, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, από πάγια αποζημίωση της τάξης των 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή «ανά κεφαλή» (per capita).

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παθολόγοι και γενικοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τα 1000 άτομα (ενήλικες). Έτσι πιθανολογείται πως η αποζημίωση για περισσότερες από 200 επισκέψεις το μήνα, θα είναι της τάξης των 1000 ευρώ περίπου.

Το εν λόγω ποσό, ωστόσο, θεωρείται από τον κλάδο απαγορευτικό για την κάλυψη των εξόδων ενός ιατρείου, ιδίως από την στιγμή που  οι περισσότερες ώρες ενός ιατρείου αφιερώνονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επιπροσθέτως, τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου πάγωσαν τις αμοιβές τους, προσπαθώντας να υπολογίσουν τη νέα μειωμένη μισθοδοσία.

Δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρά προσκόμματα στην ήδη προβληματική εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα λίγο πριν την αναμενόμενη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, λόγω επικείμενου χειμώνα.

Δεδομένου ότι εφεξής μεγάλο τμήμα της χώρας (υπολογίζεται σε 27 νομούς), λόγω των επερχόμενων παραιτήσεων περίπου 120 παιδιάτρων, παύει να καλύπτεται από συμβεβλημένο παιδίατρο και οι γονείς εφεξής θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε έναν σημαντικό θεσμό Α’βαθμιας φροντίδας Υγείας, όπως ο οικογενειακός ιατρός, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ;

2.    Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για έναν τόσο σημαντικό θεσμός, όπως αυτός του οικογενειακού ιατρού;