Απάντηση από το βήμα της Βουλής αξιώνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη από τον Υπουργό Υγείας, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, σχετικά με ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Γ.Ν.Λ.) και αφορά την ζοφερή εικόνα της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής.

Η εν λόγω κλινική του Γ.Ν.Λ. παρουσιάζει τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό, λόγω της λήξης των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, αλλά και της αναρρωτικής άδειας του Διευθυντή εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μη «βγαίνει» το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών, ούτε βέβαια και τα περισσότερα χειρουργεία, πλην των καισαρικών.

Πέραν τούτων, σημαντική είναι και η συνολική εικόνα υποβάθμισης της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ.. Παμπάλαιος και ελλιπής  ιατρικός εξοπλισμός, ασυντήρητοι θάλαμοι και εγκαταστάσεις, κατεστραμμένα και φθαρμένα έπιπλα, συνθέτουν το σκηνικό της υποβάθμισης μιας ακόμη κλινικής του Γ.Ν.Λ.• ενός Νοσοκομείου που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του από πλευράς Πολιτείας και σε τίποτα δεν θυμίζει τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:                                                              

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Ζοφερή η εικόνα και της Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας»

Επανέρχομαι με την παρούσα μου για ένα ακόμη φλέγον ζήτημα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Γ.Ν.Λ.), που αυτήν τη φορά έχει να κάνει με την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική.

Προς το παρόν, η εν λόγω κλινική διαθέτει μόλις δύο γυναικολόγους, λόγω της λήξης των συμβάσεων των έως τώρα υπηρετούντων επικουρικών ιατρών, ενώ παράλληλα και ο Διευθυντής του τμήματος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες γυναικολόγοι να δίνουν προτεραιότητα  στις καισαρικές, θέτοντας αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα χειρουργεία, γεγονός που μπορεί βέβαια να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ είναι αδύνατο να συμπληρωθεί και το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την ξενοδοχειακή υποδομή, η Γυναικολογική κλινική του Γ.Ν.Λ. παρουσιάζει μια εικόνα που καθόλου δεν συνάδει με αυτήν που θα έπρεπε να έχει ένα ευρωπαϊκό Νοσοκομείο (ασυντήρητοι θάλαμοι, παμπάλαια έπιπλα, έλλειψη χειρουργικών κρεβατιών, παλιές ή κατεστραμμένες θερμοκοιτίδες κ.α.). 

Δεδομένου ότι η έλλειψη γιατρών στην Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς καθυστερούν σοβαρά χειρουργεία ασθενών, των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεδομένου ότι η Λάρισα έχει ανάγκη από δύο ισχυρά Νοσοκομεία που να καλύπτουν με επάρκεια τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, κάτι που προς το παρόν δεν ισχύει από την στιγμή που το Γ.Ν.Λ. καθημερινά απαξιώνεται και εγκαταλείπεται στη μοίρα του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πώς τοποθετείται στο θέμα της τριτοκοσμικής εικόνας που παρουσιάζει η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Γ.Ν.Λ.;

2.    Τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών της ανωτέρω κλινικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη                                

Ν. Λάρισας