Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, για το θέμα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που  απαιτεί η Κυβέρνηση από τους κτηνοτρόφους για να καταβάλλει τις αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα τους, τονίζοντας τα εξής:

«Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και στις ολέθριες συνέπειες για τον κτηνοτροφικό κλάδο, με κορύφωση την διάθεση των ζώων σε εξευτελιστικές τιμές κατά την περίοδο του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πια σε απόγνωση.

Εκτός της ανυπαρξίας  εθνικού σχεδίου για την στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που αιτήθηκε άμεσα το Κίνημα Αλλαγής, ένα  ακόμη ζήτημα που έχει καταντήσει ένα πραγματικό μαρτύριο για τους κτηνοτρόφους, με ευθύνη που βαραίνει ευθέως το αρμόδιο Υπουργείο, είναι το θέμα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, που απαιτούνται από τους κτηνοτρόφους που υποχρεώνονται να θανατώσουν τα ζώα τους για υγειονομικούς λόγους, προκειμένου αυτοί να αποζημιωθούν.

Η κοινή υπουργική απόφαση μετέφερε στις κατά τόπους Περιφέρειες την υποχρέωση πληρωμής των αποζημιώσεων και τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι Περιφέρειες, ζητούν από τους κτηνοτρόφους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Η απαράδεκτη αυτή προϋπόθεση,  την οποία θέτει η απόφαση που έχει υπογράψει και ο κ. Βορίδης, είναι απαγορευτική για εκατοντάδες  κτηνοτρόφους, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και των συσσωρευμένων χρεών τους που δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν, καθώς δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, αφού δεν υπάρχει πραγματική στήριξη από την Κυβέρνηση.

Τα θανατωθέντα ζώα, είναι για τους περισσότερους  η μοναδική πηγή εισοδήματος  και συνεπώς,  μία τέτοια απαίτηση είναι εξωπραγματική και προφανώς ενέχει δόλο,  ώστε να μην επιτρέψει την αποζημίωσή τους. 

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις των κτηνοτρόφων προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να απαλείψει αυτή την προϋπόθεση, η Πολιτεία εξακολουθεί να κωφεύει στο αίτημά τους. 

Ομως, αν συνεχίσει να επιμένει η κυβέρνηση στην απόφασή της αυτή, είναι φανερό ότι δημιουργεί ένα «φαύλο κύκλο», καθώς  αν δεν πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις τους, δεν μπορούν  στη συνέχεια να καλύψουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που τους στερούν την ενημερότητα.

Ζητώ από τον κ. Υπουργό, να προβεί άμεσα, στις δέουσες ενέργειες, για την μεταρρύθμιση της απόφασης αυτής και τη χορήγηση της δυνατότητας στους κτηνοτρόφους να αποζημιώνονται για τα νεκρά ζώα τους.»