Δια ζώσης απάντηση στη Βουλή αξιώνει με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, μετά το τέλμα στο οποίο φαίνεται ότι έχει περιέλθει το ζήτημα της αξιοπρεπούς αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών Τεμπών και Ελασσόνας, και παρά τις συνεχείς περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών βουλευτών του νομού.

Από ό,τι φάνηκε η κατάθεση γραπτών ερωτήσεων, όπως και οι συναντήσεις των αμυγδαλοπαραγωγών με τον Υπουργό, υπηρεσιακούς φορείς, καθώς και τους συμπολιτευόμενους βουλευτές είχαν μηδαμινό αποτέλεσμα, με τους πρώτους να αντιμετωπίζονται κατ’ ουσία ως «ιθαγενείς» που ικανοποιούνται με «καθρεφτάκια».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για ζημιές στην αμυγδαλοπαραγωγή οι οποίες κυμάνθηκαν από 90 έως 100%, για κάθε παραγωγό, το Υπουργείο αποφάσισε ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 80 ευρώ ανά στρέμμα, δίχως να λαμβάνει υπόψη πως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί στην περιοχή, συνήθως, μονοκαλλιέργεια με μέσο κόστος παραγωγής τα 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, από πλευράς Υπουργείου συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταφυγής σε αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ, προκειμένου να συμπληρωθεί η de minimis ενίσχυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής αναμένεται να πληροφορηθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Υπουργό για τις  άμεσες ενέργειές του, προκειμένου οι αμυγδαλοπαραγωγοί του ν. Λάρισας να ανακτήσουν το χαμένο λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών εισόδημά τους, δεδομένου ότι τα 80 ευρώ της ενίσχυσης ανά στρέμμα αποτελούν μόνο «ασπιρίνη» στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί Τεμπών και Ελασσόνας την περασμένη άνοιξη, καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν, ουσιαστικά, εκμηδένισαν την παραγωγή τους σε ποσοστά που κυμάνθηκαν από 90 έως 100%.

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί που είδαν μια κατά τα άλλα δυναμική παραγωγή, να υφίσταται σχεδόν καθολική ζημιά, αναπόφευκτα, στράφηκαν προς την Πολιτεία, με την ελπίδα ουσιαστικής αποζημιώσεώς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε πρόσφατα από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου η απόφαση για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 80 ευρώ ανά στρέμμα, η οποία αναμενόμενα προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των εν λόγω παραγωγών από την στιγμή, που η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί, συνήθως, στην περιοχή μονοκαλλιέργεια με μέσο κόστος παραγωγής τα 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Δεδομένου ότι σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, αποφασίστηκε (και ανακοινώθηκε) η καταφυγή σε αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ.

Δεδομένου ότι τα 80 ευρώ της ενίσχυσης ανά στρέμμα αποτελούν μόνο «ασπιρίνη» στο πρόβλημα που έχει προκύψει και ως εκ τούτου απαιτείται δραστική προς τα πάνω αναπροσαρμογή της de minimis ενίσχυσης.

Δεδομένου ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας, προκειμένου να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, το οποίο σημειωτέον είναι αυτό που θα αξιοποιηθεί και για την παραγωγή της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου οι αμυγδαλοπαραγωγοί του ν. Λάρισας ανακτήσουν το χαμένο λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών εισόδημά τους;

2.    Αν εξετάζει την προς τα πάνω αναπροσαρμογή της de minimis ενίσχυσης, την καταφυγή σε αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ, είτε σε  συνδυασμό των δύο ευεργετικών μέτρων;