Κοινή ερώτηση μαζί με 14 ακόμη βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού, σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί η «χρυσή βίζα» στην ισορροπία της αγοράς κατοικίας στις ελληνικές πόλεις.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στην κρίση στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν ελκυστικά προγράμματα για ξένους επενδυτές, μέσω της απόκτησης ακινήτου συνήθως κατοικίας. Έτσι, με την αγορά ακινήτου πάνω από ένα ελάχιστο ύψος επένδυσης, που για την χώρα μας ορίσθηκε στα 250.000 ευρώ, ο επενδυτής λαμβάνει “χρυσή βίζα”, δηλαδή πενταετή άδεια παραμονής στην χώρα μας.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του μέτρου έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των τιμών των κατοικιών. Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το β’ τρίμηνο του 2019, οι τιμές στην Αττική εκτινάχθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 7,7%.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στην αγορά κατοικίας, όπως π.χ. οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από πλατφόρμες (Airbnb), δημιουργούν μια νέα, δυσχερή κατάσταση στην εξεύρεση κατοικίας για τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : 1)Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια
2)Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
3)Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη
4)Τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θ. Θεοχάρη

Θέμα: Η φθηνή “χρυσή βίζα” απειλή για την ισορροπία της αγοράς κατοικίας στις πόλεις της Ελλάδας.

Μέσα στην κρίση όπως σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν ελκυστικά προγράμματα για ξένους επενδυτές μέσω της απόκτησης ακινήτου συνήθως κατοικίας.

Με την αγορά του ακινήτου πάνω από ένα ελάχιστο ύψος επένδυσης που για την χώρα μας ορίσθηκε στα 250.000 ευρώ, ο επενδυτής λαμβάνει “χρυσή βίζα” δηλαδή πενταετή άδεια παραμονής στην χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που στήριξε την Ελληνική οικονομία.

Πρόσφατη έγκυρη μελέτη κατέταξε την χώρα μας την δεύτερη πιο φθηνή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία για την απόκτηση “χρυσής βίζας”.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα με 250.000 ευρώ επένδυσης αποκτά κατοικία 178 τ.μ. μέγεθος που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων, σε σχέση με τα αντίστοιχα απαιτούμενα ποσά  επένδυσης σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ουγγαρία με το αντίστοιχο ελάχιστο ποσό των  200.000 ευρώ αγοράζει κανείς ακίνητο 122 τ.μ. ενώ στη Μάλτα, με παραπλήσιο με την Ελλάδα κλίμα, με 270.000 ευρώ αποκτά ακίνητο 98 τ.μ δηλαδή περίπου το ήμισυ από ότι στην Ελλάδα.

Η διαφορά αυτή των τιμών οδηγεί σε ένα “κύμα” ξένων επενδυτών από χώρες εκτός της Ε.Ε. στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από την άλλη πλευρά η Πορτογαλία που εισήγαγε για πρώτη φορά το σύστημα της «χρυσής βίζας» το 2012, δηλαδή την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς ως αντάλλαγμα για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ, έχει κατορθώσει να προσελκύσει 4,3 δισ. ευρώ με «παράπλευρη» όμως απώλεια την μεγάλη δυσκολία ανεύρεση κατοικίας για τους μόνιμους κατοίκους της Λισσαβώνας.

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το β’ τρίμηνο του 2019, οι τιμές στην Αττική εκτινάχθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 7,7%.

Εάν σε αυτή την εξέλιξη προσθέσουμε και τις αλλαγές στην αγορά κατοικίας που δημιουργούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από πλατφόρμες όπως πχ. Airbnb, μια νέα κατάσταση δημιουργείται στην εξεύρεση κατοικίας για τους κατοίκους των πόλεων και νέα ενοίκια διαμορφώνονται εν μέσω της κρίσης.

Σε άλλες χώρες ήδη λαμβάνονται μέτρα για τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η πολιτική π.χ. Λισσαβώνα και οι κυβερνήσεις αρχίζουν και λαμβάνουν μέτρα εξισορρόπησης των προβλημάτων. Εκτίμηση μας είναι ότι και στην χώρα μας πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα έγκαιρα. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να επανεξετασθεί το ποσό για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» καθώς και η στήριξη της επαρχίας.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.

1.    Έχουν προβεί σε κάποια αξιολόγηση της “χρυσής βίζας” και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε η ακίνητη περιουσία που επλήγη από την κρίση να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και όχι να μεταπωλείται σε ευκαιριακές τιμές;
2.    Πόσες τέτοιες άδειες έχουν δοθεί τα έτη 2017,2018, 2019 και ποια τα αντίστοιχα ποσά των επενδύσεων;
3.    Πώς θα γίνει ώστε να υπάρχει μια κατανομή και διασπορά των ακινήτων που αγοράζονται και σε περιοχές της περιφέρειας (εκτός δηλαδή της Αθήνας), ώστε να μην αλλοιώνουν την προσφορά της διαθέσιμης κατοικίας για τους μόνιμους κατοίκους;
4.    Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγούνται οι επενδυτές αυτοί σε παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτήρια στα κέντρα των πόλεων, ώστε αυτά να ανακαινισθούν και να βελτιωθεί η εικόνα του κέντρου των πόλεων όπως της Αθήνας;
5.    Τι μέτρα θα λάβουν ώστε η αύξηση των ενοικίων να μην εξανεμίζει το εισόδημα των οικογενειών από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και χρήση κατοικίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές