Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης για την
καταβολή οφειλών στους πρώην εργαζόμενους των ΕΑΣ Λάρισας – Φαρσάλων - Αλμυρού.

Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:

"Πέρασαν σχεδόν 7 χρόνια από το κλείσιμο των ΕΑΣ Λάρισας, Φαρσάλων, Αλμυρού, - όπως και άλλων ενώσεων στην επικράτεια – και η ένταξη τους σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Ωστόσο ακόμα οι 200 απολυμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, που αγγίζουν περίπου τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Γίνεται κατανοητό η δυσμενής και οξυμένη κατάσταση, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που αφενός πετάχτηκαν στην ανεργία, ενώ λόγω της ηλικίας τους (άνω των 50 ετών) δύσκολα μπορούν να βρουν νέα εργασία.

Την ήδη άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απόλυση των εργαζομένων ήρθε να την επιδεινώσει και η ψήφιση του ν. 4384/2016 αρ. 27 παρ. 12 που βάζει προτεραιότητα από το προϊόν εκκαθάρισης τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά τους εργαζόμενους. Νόμος που αντικατάστησε τους νόμους 2810/2000 και 4215/2011 βάση των οποίων ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των παραπάνω ΕΑΣ, και οι οποίοι προέβλεπαν πως από το προϊόν εκκαθάρισης πρώτη προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι (μετά το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία).

Αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής πράξης, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ να έχουν λάβει πολύ ελάχιστα από τους πλειστηριασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιτείνοντας τα αδιέξοδα και την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι εξ ’αυτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε, να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων των πρώην ΕΑΣ προκειμένου να εξοφλούνται κατά προτεραιότητα προ παντώς πιστωτού."