Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, κατέθεσε με συναδέλφους του - με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, - ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “τις τραγικές ολιγωρίες και  καθυστερήσεις στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ από την Κυβέρνηση”.
Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν «την ολική στάση πληρωμών που “έχει επιβληθεί” στους ηλεκτροπαραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεπερνά τους έξι μήνες!!!, με τις φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, λειτουργικές και βιοποριστικές υποχρεώσεις, όμως, να “τρέχουν”,  οδηγώντας τους σε απόγνωση».
Ακόμη, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση «για τον προγραμματισμό σχετικάμε την εξόφληση των παραγωγών καθώς και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης αναφορικά με το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ, δεδομένου ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, έρχονται στην επιφάνεια και νέα σενάρια για την αύξησή του».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Η προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μόλις τον Αύγουστο του 2016, από την Κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ, προέβλεπε μεταξύ άλλων και διαδικασίες για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ καθώς και σημαντικές υποσχέσεις από πλευράς Υπουργού Ενέργειας, χωρίς επιβάρυνση παραγωγών – καταναλωτή. Αν και αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη στο επόμενο διάστημα, ευθύς αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, επανέρχονται μείζονα ζητήματα για τους παραγωγούς.
Σχεδόν ολική στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά την απόδοση πόρων ΕΤΜΕΑΡ υπέρ Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τον Αύγουστο και η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση στις υπερημερίες  πληρωμών των ΑΠΕ για την παραγωγή του Μαρτίου πάνω από τις 150 ημέρες,με άγνωστο, μάλιστα, το που αυτές θα φθάσουν μέχρι να κλείσει ο τρέχων μήνας. Αντίστοιχη ολική στάση πληρωμών φαίνεται ότι έχει κηρύξει η ΔΕΗ και έναντι του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην μπορεί να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς και έτσι να υπάρχει και δραματική επιδείνωση στις  πληρωμές που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, όπου πάντα ήταν  πολύ καλύτερος ο ρυθμός πληρωμών και οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούσαν ενάμιση ή δύο μήνες. Πλέον, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν νησιώτες παραγωγοί  φωτοβολταϊκού ρεύματος, η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει και εδώ, για πρώτη φορά, τους 5 μήνες.
Το αποτέλεσμα είναι η Κυβέρνηση να έχει οδηγήσεισε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι για μια ακόμη φορά αναζητούν λύσεις για να καλύψουν τις φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, λειτουργικές και βεβαίως βιοποριστικές τους υποχρεώσεις.
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Πού οφείλονται αυτές οι τραγικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ;
-Ποιος ο προγραμματισμός για την εξόφληση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τις βιοποριστικές τους ανάγκες, αλλά και να συνεχίζουν να επενδύουν στην πράσινη ενέργεια;
-Ποιοι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ τελικά, δεδομένου ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, έρχονται στην επιφάνεια και νέα σενάρια για την αύξησή του;
-Πώς γίνονται οι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων;