Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης με ομιλητή τον διακεκριμένο Δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα  Γιώργη Μελίκη, που θα γίνει για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου ΦΙΛΠΑ την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με θέμα: «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης», ο σύλλογος οργάνωσε λαογραφική επίσκεψη στο μουσείο του στη Μελίκη Ημαθίας.

Τα 120 μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν έμειναν γοητευμένα από την ξενάγηση την οποία έκανε ο ίδιος ο δημιουργός του μουσείου και εντυπωσιάστηκαν από το πρωτότυπο και μοναδικό περιεχόμενό τουπου το χαρακτηρίζει μια μοναδική θεματική ευρύτητα δύο μεγάλων ενοτήτων με εκθέματα του άυλου και του υλικού μας πολιτισμού.

Συμπυκνώνοντας στο περιεχόμενό του πάνω από 40 χρόνιαέρευνας και καταγραφής διασώζει ένα πλούσιο ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό της εύθραυστης προφορικής μας παράδοσης αλλά και δύο πρωτότυπες συλλογές.

Η πρώτη αφορά 2500 τάματα λατρείας της ορθόδοξης παράδοσης και η δεύτερη μοναδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια πάνω από 120 αυθεντικές μάσκες από μαγικοθρησκευτικές τελετές και λαϊκά δρώμενα που επιτελούνται σε όλον τον ελληνικό χώρο την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς.

Κάποιες από τις σαγηνευτικές μάσκες του θα μεταφερθούν κατά την εκδήλωση και θα εκτεθούν στη Δημοτική πινακοθήκη.

Ακολούθως ο Σύλλογος Φίλων Λαϊκής παράδοσης επισκέφτηκε τα Λουτρά Πόζαρ και ύστερα διασκέδασε κόβοντας την πίτα του σε τοπικό κέντρο.