Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί για πρώτη φορά στο 2ο ΣΔΕ Λάρισας. Πρόκειται για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας Εκπαιδευόμενων του σχολείου που υλοποιείται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της Λάρισας και Εθελοντές Οδοντιάτρους μέλη του Συλλόγου με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών και την υποστήριξη της Διεύθυνσης του Σχολείου.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη των εθελοντών οδοντιάτρων Ευστάθιο Κουτσογιάννη (προέδρου Συλλόγου), Μιχαήλ Κατσουράκη (μέλους Δ.Σ.), Βιολέτα Μπέη-Φουντή, Βασιλική Βογιατζή και Αθηνά Ζηνούλη στο χώρο του 2ου ΣΔΕ Λάρισας. Όπως τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος κ. Βιολέτα Μπέη – Φουντή το πρόγραμμα έχει σκοπό την καλλιέργεια θετικής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στη στοματική υγεία των εκπαιδευόμενων, στοχεύοντας συγχρόνως στη στήριξη, τις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική ένταξη αυτών ως αδύναμων ομάδων. Ο κ. Κατσουράκης πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευόμενοι στους οποίους απευθύνεται έχουν αυξημένες ανάγκες Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας οι οποίες συνεκτιμώνται με τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, στην ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος.
Με βάση την αρχή «ό,τι ακούμε το ξεχνάμε, ό,τι βλέπουμε το θυμόμαστε, ό,τι βιώνουμε το κατανοούμε», οι εθελοντές οδοντίατροι συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα διαδικασία αφύπνισης και κινητοποίησης που συνδυάζει γνώση και εμπειρία. Οργανώνεται επικοινωνία που βασίζεται στην κατανόηση και το σεβασμό και αποβλέπει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και τη διαμόρφωση αξιών και στάσεων.
Κατά την πρώτη συνάντηση μοιράστηκε ερωτηματολόγιο προς τους εκπαιδευόμενους για τη θέλησή τους να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα. Επίσης, διερευνήθηκαν και καταγράφηκαν οι ανάγκες τους και καθορίστηκαν οι προτεραιότητές τους. Ακολούθησε συζήτηση. Στις επόμενες συναντήσεις θα γίνει ενημέρωση - συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους για την αξία της Πρόληψης, της Προαγωγής Στοματικής Υγείας, τις βασικές αιτίες πρόκλησης των νόσων του στόματος, τις συνήθειες και τη στοματική υγιεινή, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στο σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών, Έλεγχος και καταγραφή των επιπέδων της Στοματικής Υγείας των εκπαιδευόμενων. Θα ακολουθήσει διάχυση των αποτελεσμάτων - συμπερασμάτων του Προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Στοματικής Υγείας, προβάλλοντας συγχρόνως την κοινωνική αξία του Προγράμματος. (Διανομή ενημερωτικών εντύπων, συζητήσεις, συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.α.). Θ’ ακολουθήσουν περιοδικές συναντήσεις με τους εκπαιδευόμενους για ενθάρρυνση και συνέχιση της προσπάθειας. Να προστεθεί ότι είναι προγραμματισμένη διανομή οδοντιατρικού υλικού πρόληψης από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της Λάρισας, χορηγία εταιρειών. Ήδη στην πρώτη συνάντηση μοιράσθηκε από μία οδοντόβουρτσα και δείγμα οδοντόπαστας σε κάθε εκπαιδευόμενο.