Πάνω από 3 επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά στη Λάρισα από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου αφού, λόγω της έλλειψης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, των αυξημένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και της φορολογίας, οι επαγγελματίες αναγκάζονται να βάλουν στην επιχείρησή τους «λουκέτο».

Τους τελευταίους 11 μήνες, διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, 794 επαγγελματίες έκαναν διακοπή δραστηριότητας, αριθμός που αναλογεί σε 3,2 επιχειρήσεις κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Αδάμ, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης με εκπροσώπους κλάδων επαγγελματιών της πόλης, παρουσία του νέου Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Θάνου Αδαμόπουλου.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες των Λαρισαίων επαγγελματιών διαφόρων κλάδων, για τα ακριβά δημοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν, ιδιαιτέρως κάτω από τις συνθήκες των τελευταίων χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ορισμένοι από τους επαγγελματίες που παραβρέθηκαν, προσκόμισαν ενδεικτικά λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους οποίους φαίνεται πως οι μηνιαίες οφειλές τους για τα δημοτικά τέλη είναι μέχρι και διπλάσιες από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη Λάρισα, υπάρχουν δύο ζώνες. Ο συντελεστής χρέωσης, ανέρχεται σε 4,61 ευρώ ανά τετραγωνικό στην Α ζώνη και 3,88 για τη Β ζώνη.

Ο κ. Αδαμόπουλος καθησύχασε λέγοντας «πως η Δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει την πρόθεση να μειώσει τα δημοτικά τέλη με δεδομένο οτι τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέπουν και πως ξεκινά η διαδικασία της μελέτης για να αποφασιστεί το ποσοστό της μείωσης και επιμέρους ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

«Από το 2014, όταν και ανέλαβε η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε γίνει η μελέτη» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Εκμεταλευόμενος την παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αδαμόπουλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αδάμ κατέθεσε πρόταση με την οποία «να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη όσοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος για την ανακούφιση αλλά και ενθάρρυνση όσων έχουν πρόθεση να ανοίξουν επιχείρηση».

ERT.GR(Κων/να Θεοχαρούλη)