Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στέκονται για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του Σώματος, με τον φόρτο εργασίας ν- αυξάνεται λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και των αναγκών που προκύπτουν για κάλυψη και άλλων περιοχών, όπως είναι τα παράλια του Νομού Λάρισας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΚΑΒ τονίζουν και πάλι ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ στέκονται και στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά ασθενοφόρα.
«Όπως κάθε θερινή περίοδο έτσι και φέτος, ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος, καθώς οι πολίτες στα παράλια αυξάνονται και χρειάζεται μεγαλύτερη κάλυψη και από την πλευρά του ΕΚΑΒ. Ωστόσο το προσωπικό δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να ενισχυθεί, έστω και με μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, το έχουμε πει πολλές φορές, ο στόλος των ασθενοφόρων είναι γηρασμένος και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι συχνά» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός της 5ης ΥΠΕ για την ιατρική κάλυψη των παραλίων και την εφημεριακή λειτουργία των ιατρείων.
Την ίδια στιγμή κατάσταση της υγειονομικής θωράκισης των νησιών καταγράφει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, που στέκεται στην «υποστελέχωση» του ΕΚΑΒ στα νησιά. «Τις διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία. Τα περιπολικά μετατρέπονται σε ασθενοφόρα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Ειδικότερα επισημαίνει ότι: «Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στην τύχη. Αν είναι δυνατόν. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στη κίνηση κανένα ασθενοφόρο».
Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, υπογραμμίζει: «Στις Σποράδες είναι διαλυμένες οι Υγειονομικές Μονάδες από την έλλειψη προσωπικού.
Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Ιατρικό Προσωπικό: 4 Αγροτικοί, 3 Γ. Ιατρικής, 1 Παιδίατρος και 1 Παθολόγος. Παντελής έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (1 Μαία παίρνει απόσπαση και 1 Νοσηλεύτρια θα φύγει με συνυπηρέτηση).
Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: 2 Γ. Ιατρικής, 1 Παιδίατρος, 5 Αγροτικοί και 1 Οπλίτης Αγροτικός
Π.Π. Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: 1 Αγροτικός, 1 Οπλίτης Αγροτικός. Η προκήρυξη για Γ. Ιατρικής βγαίνει άγονη.
Ανθίζουν τα τουριστικοϊατρεία με τζίρο πάνω από 1εκ.ευρώ το καθένα».
thessaliatv.gr (Χρυσόστομος Τρίμμης)