Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου  «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Γυμνασίου Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας», συνολικού προϋπολογισμού 875.122  ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Το επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση  μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου Κιλελέρ για την έναρξη των εργασιών.

«Ακόμη ένα σχολικό συγκρότημα εκσυγχρονίζεται  ως προς τη λειτουργία του, μέσα από το ολοκληρωμένο  πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

«Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις στο Γυμνάσιο -Λύκειο και το κτίριο του Γυμναστηρίου και αποδίδουμε στους  μαθητές της Νίκαιας και των διπλανών χωριών και στους καθηγητές τους ένα σύγχρονο χώρο μάθησης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υποδομές εκπαίδευσης είναι έργα με προστιθέμενη αξία που αφήνουν πίσω τους μέλλον.

Το  πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης 54 συνολικά δημοσίων κτιρίων στην Θεσσαλία, που σχεδίασε η Περιφέρεια και χρηματοδοτείται με 45 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

«Πράσινες» παρεμβάσεις

Τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια του   Γυμνασίου - Λυκείου και του Γυμναστηρίου Νίκαιας, ενεργειακής Κατηγορίας Η και Ζ αντίστοιχα, αναβαθμίζονται σε  Κατηγορία Α+ και Β, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Θερμομόνωση τοίχων και οροφής

-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης

-Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού και

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Με το έργο αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.