Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στη Θεσσαλία από την πρόσφατη επίσκεψη των Ρώσων δημοσιογράφων σε τουριστικούς προορισμούς. Εικόνες από τα Μετέωρα, τα μοναστήρια του Ολύμπου και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας ταξίδεψαν στην Ρωσία και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων να επισκεφθούν τη Θεσσαλία και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού κ. Θανάσης Παιδής ο ποίος τόνισε τα εξής: «Μας έχουν έρθει τα πρώτα δελτία των Ρώσων δημοσιογράφων τα οποία δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Συγχρόνως δείχνουν ενδιαφέρον και για τα προϊόντα μας. Φεύγοντας από εδώ φροντίσαμε να τους δώσουμε μερικά Θεσσαλικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και τα τσάι Ολύμπου. Ήδη, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον καθώς μας ζητήθηκε τις δυνατότητες εξαγωγής υπάρχουνε και τις ποσότητες μπορούμε να στείλουμε».

Αναφορικά με τη σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής Ολύμπου, ο κ. Παιδής επεσήμανε ότι « η έρευνα αυτή φιλοδοξεί να δώσει καινούρια επιστημονικά ευρήματα αλλά και να αναβαθμίσει το μέλι της περιοχής Ολύμπου. « Είχε ξεκινήσει μια έρευνα από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μόσιαλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μέλι της περιοχής Ολύμπου εδώ και δυο χρόνια. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μέλι της περιοχής Ολύμπου που διαθέτει μια σπάνια βιοποικιλότητα καθώς υπάρχουν πάνω από χίλια βότανα από τα οποία η μέλισσα παίρνει τη γύρη, είναι εφάμιλλο με το μέλι manuka της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο κοστίζει πάνω από 250 δολάρια το κιλό. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και μέσω της νέας έρευνας θέλουμε να δώσουμε νέα προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

Σχετικά με τις εκθέσεις στις οποίες αναμένεται να πάρει μέρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας ο κ. Παιδής ανέφερε ότι « η επόμενη έκθεση στην οποία θα συμμετάσχει η Θεσσαλίας είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον 40 εκ. ανθρώπων που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ξοδεύονται συνολικά 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία προσδοκούμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι».

Ο κ. Παιδής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την συμμετοχή παραγωγών σε ειδικές εκθέσεις , ώστε να έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα προϊόντα του και παράλληλα να τα προωθήσουν στην αγορά της χώρας τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τουρίστες από το Ισραήλ για τον Όλυμπο, τονίζοντας, ότι «το μειονέκτημα μας είναι η έλλειψη υποδομών από τη Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βοηθήσουμε επιχειρηματικές προσπάθειες, μέσω του νέου ΕΣΠΑ η του LEADER και φυσικά πάντα σύμφωνα με τη νομοθεσία και με σεβασμό στο περιβάλλον και τον Όλυμπο».

ert.gr