Ο 20χρονος Βαλεντίνος Τζέκας, από την Λάρισα, βραβεύτηκε από το Internet Society στο Λος Αντζελες ως ένας από τους σημαντικότερους 25 ανθρώπους κάτω των 25 ετών (25Under25), που λαμβάνουν δράση ανά τον Κόσμο χρησιμοποιώντας το Internet ως δύναμη που κάνει καλό
Ο Β. Τζέκας είναι ο ιδρυτής του «FightHoax» το οποίο χρησιμοποιεί «τεχνητή νοημοσύνη» για την ταυτοποίηση ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ο ίδιος είδε μία ευκαιρία να μειώσει τη διάδοση αυτής της παραπληροφόρησης.
Οπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», η βραβευση από το Internet Society, περιελάμβανε ένα 5ήμερο στο Λος Αντζελες για την απονομή των βραβείων «25Under25» αλλά και του «Internet Hall of Fame».
Ηταν, επεσήμανε, «ένα 5ημερο γεμάτο με ‘leadership events’, ‘networking event’s με τους πρωτοπόρους του Internet και της Τεχνολογίας. Γνώρισα φοβερούς ανθρώπους και άκουσα από κοντά τις ιστορίες, τα λάθη και τις νίκες τους».
Τον Βαλεντίνο περίμενε και μία έκπληξη, με την άφιξή του ακόμη στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες.
«Μία τεράστια διαφήμιση για την εκδήλωση, αλλά και το πρόσωπό μου μεταξύ των διακριθέντων, σε 3 οθόνες σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, ήταν μια μεγάλη εκπληξη, διότι δεν ήξερα γι αυτό και το είδα μόλις έφτασα. Χιλιάδες μάτια να την βλέπουν κάθε μέρα…».
Για τη βράβευσή του ειδικότερα, έκανε λόγο για μία «ξεχωριστή στιγμή», καθώς, όπως εξήγησε «με τους υπόλοιπους 24 έβλεπες πως τελικά υπάρχει ελπίδα στον κόσμο, ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που ενδιάφερονται και νοιάζονται σαν εσένα. Ηταν μιας στιγμή αισιοδοξίας που σε βοηθάει να συνεχίσεις για το μέλλον!».
O Βαλεντίνος Τζέκας, δημιούργησε το «FightHoax», έναν αλγόριθμο ανάλυσης τον οποίο άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν το τι πραγματικά ισχύει σχετικά με διαδικτυακό περιεχόμενο σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζονται επαγγελματικές δημοσιογραφικές ικανότητες.
Το «FightHoax» χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), πρόγραμμα εκμάθησης και κατανόησης φυσικής γλώσσας για να διαπιστώσει αν το εν λόγω άρθρο μπορεί να είναι πραγματικό.
Ο αλγόριθμος εξετάζει τη γλώσσα ενός περιεχομένου για να αποφασίσει αν είναι βασισμένο σε γνώμη, έχει τίτλο που είναι ειδικά διαμορφωμένος για να προσελκύει αναγνώστες ή δεν είναι καλογραμμένο, μεταξύ άλλων. Εχει ένα ποσοστό επιτυχίας 89% στο να αναγνωρίζει ψευδείς ειδήσεις.
Ο Βαλεντίνος πιστεύει ότι το διαδίκτυο πρέπει να είναι ένα μέρος όπου ο καθένας μοιράζεται τα αισθήματα και τις εμπειρίες του, καθώς και το να έχει την ελευθερία του λόγου. Γι αυτό προχώρησε και σε μία καινοτόμα λύση για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση ψευδών ειδήσεων χωρίς λογοκρισία της πληροφορίας.

«Ολα ξεκίνησαν το προηγούμενο καλόκαίρι», εξήγησε στον «Ε.Κ.».
«Η εκστρατεία προς τις αμερικανικές εκλογές ταρακούνησε κυριολεκτικά τον κόσμο. Ξαφνικά άρχιζαν από το πουθενά να ξεπροβάλουν φήμες και ψεύτικες ειδήσεις που ήταν κατά τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Χίλαρι Κλίντον. Το περιοδικό ‘Wired’ σε έρευνα του ανακάλυψε πως ένας φοιτητής έβγαζε χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δημοσιοποιόντας ψεύτικες ειδήσεις. Αργότερα, παράτησε τις σπουδές τους για να ασχοληθεί ‘full-time’ με τη συγγραφή παραπλανητικών ειδήσεων».
«Ετσι», πρόσθεσε, «το 2016-17 χτυπήσαμε υψηλά ρεκόρ ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης όπως αναφέρει και το πρακτορείο ‘Reuters’. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν οτιδήποτε διαβάζουν στο διαδίκτυο. Οπότε μια μέρα έκατσα και σκέφτηκα: ‘Μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει άρθρα ειδήσεων και θα προειδοποειεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήσης προπαγανδιστικής γλώσσας; Μπορώ να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ό,τι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι που ελέγχουν γεγονότα και να βγάζω ένα αποτέλεσμα το αν το άρθρο που διαβάζεις είναι αληθινό ή μια απάτη;».
Στους φίλους του, βρήκε στήριξη. «Ηξεραν πως θα κάνει κάτι σημαντικό. Κι εγώ ήμουν σοβαρός από την πρώτη στιγμή. Ηθελα να εξελιχθεί και ως επιχείρηση και όχι απλά ένα από ‘project’». είπε.
Προειδοποίησε δε, μέσα από την εμπειρία του, πως «είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα ψευδών ειδήσεων πλέον. Πάρα πολύ εύκολο. Θέλει χρόνο, αλλά και τρόπο ώστε να ελέγξεις κάθε πτυχή εντός άρθρου. Κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό προσπαθεί να επιλύσει το FightHoax».
«Θύματα, όλοι έχουμε πέσει», δήλωσε και σημείωσε ωστόσο πως «από εδώ και στο εξής, πρέπει να μειωθεί οι περιπτώσεις αυτές, αλλά κυρίως τα άρθρα ψευδών ειδήσεων. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, αλλά είμαι θετικός πως θα επιτευχθεί».
Οσον αφορά δε τους επαγγελματίες του χώρου, που θα πρέπει να αποτελέσουν ίσως και μία εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά των «fake news» ο Βαλεντίνος Τζέκας, λέει πως «το μόνο σίγουρο ειναι», πως ένας δημοσιογράφος «δεν μπορεί να μείνει πίσω με τις εξελίξεις στην τεχνολογία».
 «Το FightHoax», συμπλήρωσε, «είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να βοηθάει τους δημοσιογράφους και τους απλούς αναγνώστες, ώστε να εξοικονομούν χρόνο στις έρευνές τους και να παράγουν πιο ποιοτικά αποτελέσματα, να έχουν πιο ‘πραγματική’ ενημέρωση». Οποιος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήει το FightHoax, μπορεί να στείλει email στο Founder@FightHoax.com.
«Επίσης βέβαιο», υπογράμμισε ο Βαλεντίνος Τζέκας, είναι πως «τα fake news μόλις ξεκίνησα και θα δούμε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις». Αλλά, τόνισε, «είμαι αισιόδοξος διότι πολλές ομάδες εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα και θα δούμε αρκετές καλές λύσεις. Και το FightHoax -είπε- θα εξελιχθεί αρκετά γρήγορα τους επόμενους μήνες, με σημαντικές συνεργασίες, όποτε τα καλύτερα έρχονται!».
ekirikas.com