Πνοή στο «Αιώνιο Σώμα» δίνουν δύο ταλαντούχοι Λαρισαίοι, ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, φιλοτεχνώντας ένα έργο «ωδή» στο ανθρώπινο σώμα και το αφιερώνουν στον Ιπποκράτη, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.
Το πρωτοποριακό, νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου, θα παρουσιαστεί σε ένα εικαστικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Χρήστος Παπανικολάου, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, σήμερα Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (21:00), στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά, στη Λάρισα.
Το έργο θα εκτελέσει η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, ενώ στο πιάνο θα καθίσει ο Θάνος Μαργέτης.
Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω.
Ο Γιάννος Αιόλου, με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του στυλ μουσικής, μας ταξιδεύει στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, με μοναδικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.
Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 60 λεπτών, αποτελούμενο από 20 μέρη για μικτή χορωδία και πιάνο. Επιθυμία του συνθέτη, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι όλοι οι ήχοι να παραχθούν από ανθρώπινα σώματα, ως ηχεία φέροντα ανθρώπινη πνοή.
«Το σώμα, ως “όλον”, ως το αυγό που περιέχει πνεύμα και ζωή, ως αυτό που σχηματοποιεί τη ζωή και τις εικόνες της, τα συναισθήματα και τη σκέψη, το «Αιώνιο Σώμα”, που όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, μεταφέρει από γενιά σε γενιά τη γενετήσια ορμή, το ένστικτο, αλλά και τη βιωματική, την κυτταρική γνώση, επιχειρείται να παρουσιαστεί με τη μορφή ήχων μέσα από τη μουσική μου, που γεννούν εικόνες και μαζί συναισθήματα» επισημαίνει ο Γιάννος Αιόλου.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, όλοι οι ήχοι του έργου παράγονται από τα κορμιά των χορωδών, ενώ οι εικόνες, μέσα από τα εναύσματα που δίνει η τέχνη του εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου. «Με 77 έργα του, ανθρώπινα σώματα, μέσα από την “εικόνα” επιχειρεί να αποδώσει “πνεύμα” που μέσα από την αφαίρεση, μιλά για “την πορεία” προς το “όλον”»αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
« Όσοι γνωρίζουν τον Χρήστο Παπανικολάου ως αγιογράφο, θα εκπλαγούν. Όσοι τον γνωρίζουν ως ζωγράφο θα τον αγαπήσουν ακόμη πιο πολύ, γιατί το έργο του σε πιάνει από το χέρι με μια αμεσότητα που μόνο μεγάλα έργα μπορούν να το καταφέρουν».
Το έργο έχει τον τίτλο CORPUS AETERNUM, που σημαίνει «Αιώνιο Σώμα» γιατί όπως υποστηρίζει ο κ. Αιόλου, «αφενός, το ανθρώπινο DNA είναι αθάνατο, όχι μόνο από θεολογικής-θρησκευτικής πλευράς, αφού φέρει εν σπέρματι την υπογραφή του Δημιουργού, αλλά και γιατί πρέπει να μην κοπεί ποτέ αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα, η σκυταλοδρομία της ζωής, ώστε η ζωή να συνεχίσει να υπάρχει.
Αφετέρου, ο τίτλος κάνει μια αναφορά στο CORPUS HIPPOCRATICUM, που θεωρείται το πρώτο ιατρικό βιβλίο, μια συλλογή συνταγών-συμβουλών, που εμφανίζονται στον Μεσαίωνα και αποδίδονται στον Ιπποκράτη και στους μαθητές του».
Ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα, όπου άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Στον κατάλογο των ασθενών του, καταγράφονται περιστατικά από τη Λάρισα, τον Κραννώνα, τις Φερές, τα Φάρσαλα και τη Μελιβοία.
Πέθανε το 377 πΧ και η ταφή του έγινε κοντά στη Λάρισα.