Η Βιβλιοθήκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου συμμετείχε στο πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» που αφορά τους ποικίλους τρόπους που τα παιδιά έρχονται  σε επαφή με τα βιβλία και παρουσίασαν πέντε διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης.

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)» που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το FutureLibrary και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Συνολικά έλαβαν μέρος στις δράσεις διακόσια σαράντα παιδιά.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου στην απογευματινή δράση της Βιβλιοθήκης η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος Χρύσα Χατζηαβραάμ μαζί με τα παιδιά κρύφτηκαν σε μία μαγική σπηλιά και ανακάλυψαν τα κρυμμένα μυστικά του ξεχωριστού βιβλίου της Isol «Νοτούρνο», απολαμβάνοντας την εμπειρία να διαβάζεις στο σκοτάδι.

Την Τρίτη 5 Απριλίου το πρωί μαθητές και μαθήτριες τμημάτων της πέμπτης και έκτης τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών Βάιας Γκουντουβά και Ιφιγένειας Χριστίνας Λέντζα έψαξαν και βρήκαν μέσα από παιχνίδια τον θησαυρό που κρύβουν τα βιβλία. Τα παιδιά αποκτήσαν  την εμπειρία της θέας που ανοίγει ένα βιβλίο προς ένα άλλο και αναζήτησαν τη ‘συγγένεια’ που υπάρχει ανάμεσα στα βιβλία με αφορμή το βιβλίο της  Julia Dοnaldson, ‘Ο Ηλίας που αγαπούσε τα βιβλία’.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου το πρωί μαθητές και μαθήτριες τμημάτων της δευτέρας, τρίτης και τετάρτης τάξης του 9ου, του 39ου και του 43ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών Βάιας Γκουντουβά και Ιφιγένειας Χριστίνας Λέντζα τραγούδησαν την ωδή του μικρού βιβλίου και φιλοτέχνησαν τις δικές τους δημιουργίες μέσα από ένα εικαστικό εργαστήρι με αφορμή τα έργα του Ματίς. Τα παιδιά με το βιβλίο της Samantha Friedman, ‘Ο κήπος του Ματίς’ έζησαν την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα εργαστήριο κολάζ ακολουθώντας τη διαδρομή που ο ζωγράφος Ματίς ακολούθησε για να φτάσει στα διάσημα έργα του κολάζ.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου το πρωί μαθητές και μαθήτριες της τρίτης, τετάρτης και έκτης τάξης του 3ου, 39ου και 43ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με την εμψύχωση της υπεύθυνης συντονισμού των δράσεων Χρύσας Χατζηαβραάμ ανακάλυψαν τη μαγεία της ποίησης και έγιναν ποιητές με το βιβλίο του Α. Κυριτσόπουλου, ‘Πηγαινέλα στα σύννεφα’ στο οποίο πρωταγωνιστεί η ποίηση και ο τρόπος που αυτή μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία. Ο ήρωας της ιστορίας του βιβλίου μαζί με τα παλιά παιχνίδια του που τον έσωσαν, ενέπνευσαν τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους αριστουργήματα τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της βιβλιοθήκης.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου το πρωί μαθητές και μαθήτριες τμημάτων της έκτης τάξης του 39ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με την εμψύχωση της υπεύθυνης του προγράμματος  Χρύσας Χατζηαβραάμ εξοικειώθηκαν με τη δημιουργία ταινίας. Γνώρισαν την παιδική λογοτεχνία που έχει μεταφερθεί στην οθόνη και μετά την αφήγηση του βιβλίου του Frank Viva, ‘Η μικρή Σάρλοτ, σκηνοθέτις’ παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας που αναφέρεται στο βιβλίο. Η εμπειρία της μαγείας του κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία της δικής τους μικρού μήκους ασπρόμαυρης ταινίας που αφηγείται ιστορία ανάγνωσης και συνύπαρξης μικρών και μεγάλων στη Βιβλιοθήκη.

Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα προγράμματα στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.