Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας εγκαινιάζει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 19:00, την περιοδική έκθεση «Από το μύθο της Αράχνης στο σήμερα», με έργα υφαντικής και κατασκευές της εικαστικού Ιωάννας Τερλίδου. 

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που συνδυάζουν  την παραδοσιακή τεχνική της ύφανσης σε όρθιο αργαλειό με μια σύγχρονη εικαστική οπτική. Τα έργα αποτελούν ανάλαφρες εικαστικές δημιουργίες με διαφάνειες που επιτρέπουν στο φως να επεμβαίνει ενεργά στο υφαντό. 

Στη συγκεκριμένη έκθεση επιχειρείται μια προσέγγιση της υφαντικής ως ιστορική διαδρομή, χρηστικό αντικείμενο και εικαστική έκφραση.

Την περιοδική έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά τρεις  όρθιοι αργαλειόι, όπου το κοινό μπορεί να δημιουργεί σταδιακά το δικό του υφαντό, που θα ολοκληρωθεί με το τέλος της έκθεσης και θα παραμείνει στο Μουσείο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Από το μύθο της Αράχνης στο σήμερα»,  θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, τριήμερο σεμινάριο υφαντικής για εκπαιδευτικούς, για το οποίο θα αποσταλεί ενημέρωση στα σχολεία

Λίγα λόγια για την εικαστικό: 

Η Ιωάννα Τερλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε με υποτροφία του EOMMEX, στην Ecole Nationale Supeurieure des Beaux Arts στα τμήματα σχεδίου ταπισερί και ψηφιδωτού. 

Εκεί, άρχισε να προσεγγίζει την υφαντική με πιο σύγχρονη ματιά και με διαφορετικά υλικά. Επιστρέφοντας στα Καλά Νερά Βόλου, έστησε το παραδοσιακό της εργαστήρι, αρχικά με καθιστό αργαλειό και στην πορεία άρχισε να δουλεύει με όρθιο αργαλειό, θεωρώντας ότι ενδείκνυται περισσότερο για τη σύνθεση πιο εικαστικών δημιουργιών. 

Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο Λάρισα, Ναύπλιο, Ερμούπολη, Σαντορίνη, Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρώμη. Έργα της  βρίσκονται στις Πινακοθήκες των Κυκλάδων, Βόλου και Μακρυνίτσας, στο Λαογραφικό Μουσείο του Ναυπλίου, στη συλλογή του Αμερικάνικου Κολλεγίου, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. 

Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών - Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 19:00

Διάρκεια: 24 Νοεμβρίου 2016 – 26 Ιανουαρίου 2017

Διεύθυνση: Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Τρίτη 8:00-14:00, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 8:00–20:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00

Τηλ: 2410 239446

E-mail: limlmus@otenet.gr