Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα δημιούργησε και θα υλοποιήσει μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά. Πρόκειται για δράση που σχεδιάστηκε ειδικά και απευθύνεται στοχευμένα στα νήπια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για οργανωμένες επισκέψεις των παιδιών, με σκοπό την επαφή τους με το μουσείο με έναν εναλλακτικό τρόπο. Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η παιγνιώδης γνωριμία των νηπίων με τα έπιπλα Σλήμαν ως μουσειακά εκθέματα και η βιωματική μάθηση στο μουσειακό περιβάλλον ως ανοιχτό χώρο εμπειρίας και δημιουργικότητας. Τη Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. θα επισκεφτούν από τον Μάρτιο έως τον Μάιο παιδιά του 1ου, 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 10ου, 13ου, 16ου, 17ου και 25ου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» παρουσιάζει στα παιδιά τα έπιπλα Σλήμαν που ανήκουν στη Συλλογή Κατσίγρα και κληροδοτήθηκαν στο μουσείο το 1998. Πρόκειται για τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα γραφείου του σπουδαίου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, καμωμένα από ξύλο καρυδιάς και αντιπροσωπευτικά του αισθητικού κινήματος του νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Τα έπιπλα γραφείου σχεδίασε για τον Σλήμαν το 1881 ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλερ. Αυτά το 1955 περιήλθαν στην κατοχή του αείμνηστου Γεωργίου Κατσίγρα, όταν τα αγόρασε από έναν παλαιοπώλη στην Αθήνα, και τα χρησιμοποίησε κατόπιν ο ίδιος στο ιατρείο του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Κατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι «ιστορίες από ξύλο καρυδιάς» ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών με τη χρήση του kamishibai («θέατρο από χαρτί»), της αλληλεπιδραστικής εξιστόρησης και της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης. Για πρώτη φορά, γύρω από τα έπιπλα Σλήμαν ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από την αλληλουχία των εικόνων στη σκηνή του kamishibai: η φιλία μεταξύ δύο σπουδαίων ανδρών, σημαντικά κτίρια των Αθηνών, ένας γιατρός συλλέκτης, η ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ.ά., ενόσω παρουσιάζονται οι βίοι και τα έργα των Ε. Σλήμαν, Ε. Τσίλερ και Γ. Κατσίγρα.
Τι είναι τα έπιπλα Σλήμαν; Γιατί τα λέμε έτσι; Πώς βρέθηκαν στο μουσείο; Τι μπορεί να συνδέει έναν αρχαιολόγο και έναν αρχιτέκτονα από τη Γερμανία με έναν γιατρό από τη Λάρισα; Αν είχαν φωνή τα έπιπλα τι θα μας λέγαν;
Σχεδιασμός-εμψύχωση Κρυσταλλία Μακατού.