Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάρο και την Νάξο πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 10-13 Μαΐου στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων: «Πολεμάμε τη Ρητορική του Μίσους» και «Είμαστε διαφορετικοί… όχι αδιάφοροι». Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου «Γιάννης Γκίκας», όπου ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κ. ΑλέγκρεΕσκαλόνιγια τον τρόπο λειτουργίας της, για τα βιβλία που διαθέτει, το σύστημα ταξινόμησης, για βιβλία που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, καθώς και για την προσβασιμότητα σε επίπεδο πρόσβασης και επικοινωνίας.
Τα παιδιά ενημέρωσαν την προϊσταμένη για τις δράσεις του σχολείου μας, τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούν, για την πλούσια βιβλιοθήκη που διαθέτει το γυμνάσιό μας και για την προσπάθεια των παιδιών να την εμπλουτίσουν. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το 1ο Πρότυπο εθελοντικό κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων στη Νάουσα της Πάρου: «Συμμετοχή και δημιουργία».Εκεί θερμή υποδοχή περίμενε τους μαθητές του σχολείου μας από την κ. Πολυκανδριώτη Άννα, την κ. Χασούρη Βάσω και τα άλλα μέλη του κέντρου. Ενημέρωσαν τα παιδιά για τη λειτουργία του κέντρου, τα άτομα που φιλοξενεί και εκπαιδεύει, καθώς και τις δυσκολίες που συναντά.
Εξήγησαν στα παιδιά πως το κέντρο αυτό είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και ανιδιοτελούς εργασίας που προσέφεραν ανώνυμοι εθελοντές και το στηρίζει η Δημοτική Αρχή της Πάρου. Διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενεί άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως και με νοητική υστέρηση. Ενημερώθηκαν κι εκείνοι για τις δράσεις του σχολείου μας και για το λόγο της επίσκεψης. Συγκινητική η κατάθεση ψυχής από την κ. Χασούρη Βάσω, κάνοντας τη «ζωντανή βιβλιοθήκη» πράξη στην κυριολεκτική της διάσταση.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν στην πανέμορφη Νάουσα, στο Ενετικό της Φρούριο,επισκέφθηκαντο αρχαιολογικό μουσείο στην Παροικιά της Πάρου, το Φράγκικο  Κάστρο, τον ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το στολίδι της Πάρου, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της Παροικιάς, και οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα από την  Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Καπούτσος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παροικιάς, ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και δεξιώθηκαν από τους ιερείς του ναού προσφέροντας τους μικρά ενθύμια για τις οικογένειες τους και το σχολείο.
Ακόμη επισκέφτηκαν την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το ορεινό χωριό Λεύκες, το μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου και κάνοντας το γύρο του νησιού χάρηκαν τις ομορφιές του νησιού και γνώρισαν παραδοσιακά χωριά της, το χωριό Μάρπησσα, τον παραλιακό οικισμό του, το Πίσω Λιβάδι, τα Αρχαία λατομεία μαρμάρου – Μαράθι. Την τελευταία μέρα επισκέφτηκαν και τη Νάξο, περιηγήθηκαν στην καστροπολιτεία της, είδαν το ναό της Μυρτιδιώτισσας, την Πορτάρα, και επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της. Τα παιδιά συνδύασαν τον πολιτισμό με τη διασκέδαση, τη γνώση με την βιωματική εκπαίδευση και απόλαυσαν το απέραντο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο.
Στην επιστροφή ακολούθησε η αξιολόγηση της εκδρομής και απονεμήθηκαν βραβεία - ενθύμιαστα παιδιά. Υπεύθυνοι των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και συνοδοί της εκδρομής: κ. Δεληζώνα Ζωή, Δ/ντρια, κ. Γούλα Μαρία, Υποδ/ντρια, κ. Κανάκη Βικτωρία, Υποδ/ντρια και οι εκπαιδευτικοί, κ. Κατσαβός Ιωάννης, κ. Χατζηαβραάμ Λίνα, κ. ΝτάκουΚερασία και κ. Αγγελακοπούλου Ζαχαρούλα.