Εκπαίδευση με αντικείμενο την τεχνική διάσωση από ύψος με τη χρήση σχοινιών παρακολούθησαν 24 υπάλληλοι της 8ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμβάντα που καταγράφονται στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.
Σκοπός της εκπαίδευσης, είναι η εκμάθηση των ελάχιστων αποδεκτών προτύπων για το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τις μεθόδους, διαδικασίες και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης με την χρήση σχοινιών σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και τα διεθνή στάνταρ ασφάλειας.
Οι διασώστες με χρήση σχοινιών (Rope Rescue Technicians) χρησιμοποιούν Μέσα Ατομικής Αντιπτωτικής Προστασίας (ΜΑΑΠ) και ένα σύνολο τεχνικών, τις οποίες εφαρμόζουν για πρόσβαση και τοποθέτηση στο κάθε περιστατικό.

Η επίτευξη της ασφάλειας με την εφαρμογής της Μελέτης Εκτίμησης και Διαχείρισης των Κινδύνων, είναι μια από τις βασικές αρχές που πρέπει να κατακτηθεί μέσα από αυτή την εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα παρέχει σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνικές και πρακτικές, που αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν τους διασώστες να επιχειρήσουν σε κάθε περιστατικό διάσωσης με σχοινιά με την μέγιστη ασφάλεια, κάτι που οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως η ορεινή διάσωση, δεν επιτυγχάνουν πάντα.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν με επιτυχία 24 υπάλληλοι της μονάδας και αφορούσε το 1ο επίπεδο διασωστών (Rope Rescue Operators), που εκπονήθηκε και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “High Access” με εκπαιδευτή τον Πασχάλη Ζαφειριάδη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές της 8ης ΕΜΑΚ που είναι κάτοχοι του 3ου επιπέδου (supervisors).