Τα Γενικά Αρχεία συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μαθητών στην τοπική ιστορία και τη σημασία των αρχείων.

Και ενώ ο διαγωνισμός «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν» συνεχίζεται έως τις 31 Μαρτίου, μπορούν πλέον οι εκπαιδευτικοί να επιλέξουν από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα των ΓΑΚ  Λάρισας, τα οποία είναι διαθέσιμα από την 1η Μαρτίου: 

Ο θεσμός της προίκας

Τα παιδιά μέσα από μια σύντομη παρουσίαση πληροφορούνται για τη σύσταση και την εξέλιξη του θεσμού της προίκας στη διάρκεια του χρόνου. Επίσης έχουν την δυνατότητα χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό - προικοσύμφωνα – ως ιστορικές πηγές να διεξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το θεσμό της προίκας.
(Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια  90’).

Γίνομαι αρχειονόμος για μια ημέρα

Οι μαθητές εξοικειώνονται βιωματικά με την υπηρεσία των Γενικών Αρχείων.  Με την καθοδήγηση των υπαλλήλων των ΓΑΚ τα παιδιά ταξινομούν και καταγράφουν ένα αρχείο.
(Απευθύνεται σε μαθητές  3ης Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια  90’)

Τα παλιά θρανία λένε τη δική τους ιστορία

Τα παιδιά γνωρίζουν την  ιστορία της εκπαίδευσης και της μαθητικής ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα. Μέσα από μία παρουσίαση με φωτογραφίες οι μαθητές γνωρίζουν τον τρόπο διδασκαλίας και τη ζωή των μαθητών στο σχολείο.

Εντοπίζουν στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και της μαθητικής κουλτούρας σε δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να δουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ιστορία της εκπαίδευσης με τα υπόλοιπα ιστορικά γεγονότα.
(Απευθύνεται σε μαθητές Δ’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου. Διάρκεια  90’)

Photo comic

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την αξία των αρχείων μέσα από μία διαθεματική δραστηριότητα στην οποία θα κληθούν να δημιουργήσουν το δικό τους κόμικ. Θα χρησιμοποιήσουν  φωτογραφίες τους και θα επινοήσουν διαλόγους που θα εμπνευστούν από αρχειακά τεκμήρια.

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν την υπηρεσία των Αρχείων Λάρισας, να οικοδομήσουν τη γνώση για τη λειτουργική χρήση των αρχείων και να πληροφορηθούν για τους τρόπους συντήρησης και προστασίας τους. Δουλεύοντας ομαδικά  θα αναπτύξουν  επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες.

Παράλληλα,  μέσα από τη δημιουργία κόμικ θα ασκηθούν στην ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία, ανάλυση – σύνθεση  και οργάνωση σκέψης.
(Απευθύνεται σε μαθητές Δ’- ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου. Διάρκεια  2 ώρες)

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από τον Μάρτιο ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς,  τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη, στο κτίριο των Γενικών Αρχείων, στο 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης  για ομάδες  25 μαθητών.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2410-281425 (κ. Ε. Λιάζη).

Πληροφορίες για τα ΓΑΚ Λάρισας στην ιστοσελίδα http://gak.lar.sch.gr και τη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook.

Συνεχίζονται τα προγράμματα του Αρχειοφυλακείου Αγιάς, στο Μεταξοχώρι και το Μεγαλόβρυσο:

Μετάξι, Μεταξοχώρι, παραδοσιακός οικισμός: Τα παιδιά μελετούν φωτογραφίες και πληροφορίες από το αρχειακό υλικό για την ενασχόληση των κατοίκων με την σηροτροφία που  δημιούργησε τα Αρχοντικά και τον παραδοσιακό οικισμό. Μετά επισκέπτονται τα σημαντικότερα Αρχοντικά του Μεταξοχωρίου, ώστε να αποκτήσουν προσωπική εικόνα σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Το παλιό σχολείο: Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να νιώσουν την ατμόσφαιρα του παλιού σχολείου. Επισκέπτονται  το παλιό Δημοτικό στο Μεγαλόβρυσο και ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, τότε που το σχολείο ήταν διαφορετικό... 

Το Μαθητολόγιο του 1919, μια έκθεση μαθητή του σχολείου στην περίοδο της κατοχής, τα παλιά βιβλία και φωτογραφίες μεταφέρουν τα παιδιά στο παρελθόν  και γεμίζουν την ψυχή τους με συναισθήματα. Με την αύρα από την  ατμόσφαιρα του παλιού σχολείου περπατούν στο γραφικό χωριό και κατεβαίνουν στην Αγιά από  το παλιό μονοπάτι  απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι περίπου 90’, και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Τηλέφωνο επικοινωνίας  24940-23998.