Στις 22 Μαρτίου,  με αφορμή  την  ημέρα εναντίον της  φυματίωσης που  έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας(WHO),   η Πνευμονολογική Kλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας  και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών <Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας> του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,  διοργανώνει στο  αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου) εκδήλωση με θέματα που αφορούν την φυματίωση. Θα γίνει ακόμα συζήτηση κλινικών περιστατικών φυματίωσης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.00. 

Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νοσούν κάθε χρόνο από ενεργό φυματίωση και 3 εκατομμύρια πεθαίνουν , μεταξύ των οποίων 500.000 είναι παιδιά. Στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου 500 κρούσματα ετησίως, αν και φαίνεται πως η επίπτωση είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού πολλά κρούσματα δε δηλώνονται.  Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Λάρισας διαγιγνώσκονται με ενεργό πνευμονική φυματίωση περίπου 40 νέα άτομα ετησίως στα οποία δίνεται η κατάλληλη αντιφυματική θεραπεία. Τα άτομα αυτά  παρακολουθούνται στο αντιφυματικό ιατρείο ενώ γίνεται έλεγχος σε περίπου 1000 άτομα για λανθάνουσα φυματίωση. 

Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική νόσος με μεγάλη ιστορία.  Προσβάλλει όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ετησίως μεταξύ των μεταδοτικών νοσημάτων. 

  Πολλοί παράγοντες έχουν συντελέσει στην αναζωπύρωση της φυματίωσης. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι το  AIDS, η μετανάστευση, κοινωνικο-οικονομικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες αλλά και η αύξηση των επιρρεπών ομάδων ατόμων όπως οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και  οι τρόφιμοι γηροκομείων.  Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η εξασθένηση του οργανισμού από ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, κορτιζόνη και  χημειοθεραπείες αλλά και ορισμένα νοσήματα με τον ίδιο ρόλο όπως κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης, ουραιμία, πυριτίαση και η νόσος του AIDS. Τέλος, σημαντικοί είναι και κάποιοι γενετικοί παράγοντες, η υποθρεψία και η γαστρεκτομή. 

Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλλος του Koch. Το χαρακτηριστικό αυτού του μικροοργανισμού είναι ότι πολλαπλασιάζεται πολύ αργά γι’ αυτό η νόσος εκδηλώνεται πολύ αργότερα.  Η μόλυνση γίνεται κατά 98% από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο ενήλικος άρρωστος με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία ή το τραγούδι. 

Η φυματινοαντίδραση αποτελεί αυτή τη στιγμή την απλούστερη, ασφαλή και διαδεδομένη μέθοδο για την ανεύρεση ατόμων μολυνθέντων από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης . Το  θετικό αποτέλεσμα δε σημαίνει απαραίτητα ενεργό νόσο. Χρειάζεται επιπλέον τουλάχιστον ακτινογραφία θώρακα και εξέταση πτυέλων για την τεκμηρίωση ή τον αποκλεισμό της ενεργού νόσου. 

Τόσο η προφυλακτική αγωγή του ατόμου που έχει μολυνθεί όσο και η θεραπεία του ασθενούς με ενεργό νόσο, γίνεται με φάρμακα. Η προφυλακτική θεραπεία χορηγείται έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ενεργού νόσου από τη στιγμή της θετικοποίησης της δερματικής δοκιμασίας Mantoux.  Στη θεραπεία της ενεργού φυματίωσης διαλέγουμε συνδυασμούς φαρμάκων που είναι ασφαλείς για την υγεία του ενήλικα και του παιδιού και προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διάρκεια της θεραπείας στο απαραίτητο χρονικό διάστημα.